Koersen en Zeilstanden

Met een zeilboot kan je helaas niet iedere kant op varen. Dat is afhankelijk van waar de wind vandaan komt. Om toch duidelijk te maken waar je heen gaat varen, heeft iedere kant die je op vaart ten opzichte van de wind een naam. Dit zijn koersen. Bij iedere koers reageert je zeil ook anders en heb je een speciale stand waar je het snelste mee vaart, dit zijn zeilstanden.

Wanneer je met je punt van de boot recht in de wind vaart, klappert je zeil recht boven je boot. Je komt dan niet vooruit en je boot is onbestuurbaar. Deze koers heet: in de wind.


Als je niet recht in de wind vaart, maar schuin op de wind (wel richting de kant waar de wind vandaan komt) vaart, vaar je aan de wind. Daarbij moet je je zeilen ook zo strak mogelijk aantrekken. Vaak staat het einde van je zeil dan boven de rand van je boot. Wanneer je je zeilen hebt aangetrokken, maar je gaat toch te langzaam of ze beginnen een beetje te klapperen, vaar je te hoog aan de wind en moet je iets afvallen (weg van de wind varen) om weer aan de wind te varen.

Heb je de wind recht van opzij, dan vaar je halve wind. Je zeilen staan dan net iets buiten je boot, dus “half uit”. Als je zeil net niet klappert staan ze perfect.

Vaar je weg van de wind en komt de wind schuin van achteren, de spreek je van ruime wind. Hierbij staan je zeilen nog losser dan bij halve wind, en net iets strakker dan voor de wind.

Wanneer de wind recht van achteren komt, vaar je voor de wind. Hierbij staat je zeil haaks op je boot en dus zo los mogelijk. Let bij deze koers goed op dat je niet teveel heen en weer stuurt en laag blijft zitten. Voor de wind kan namelijk het zeil aan beide kanten van je boot staan terwijl je dezelfde richting op vaart. Je merkt aan het zeil wanneer het de andere kant op wil en hier kan je je dus op voorbereiden.

Alle koersen heb je aan beide kanten van de wind. Wanneer het zeil aan de rechterkant van de boot staat, heet dit zeilen over Stuurboord. Wanneer het zeil aan de linkerkant van de boot staat, heet dit zeilen over Bakboord.

zeilstanden

Sponsoren van de Zoute Optimist