indian-summer-cup-2020

Indian Summer Cup

Als er gevraagd wordt om eens uit te leggen wat nu precies de Indian Summer Cup is dan is mijn eerste reactie , waar was je de afgelopen 2 jaar? Jaja, alweer 2 seizoenen geleden zag deze wedstrijd het levenslicht. Als organisator van de zomer- en winterwedstrijden miste ik een soort van aansluiting tussen zomer en winter. Eind augustus varen we de laatste zomeravondwedstrijd en pas eind oktober starten we weer met de ijskegels. Wat doen we in die 2 maanden? Varen natuurlijk! Tenminste ik wel. September kent immers vele mooie dagen en oktober ook meestal. Soms lijkt er geen einde aan de zomer te komen. Toen ik 2 jaar geleden het idee had om een extra wedstrijd te organiseren om het gat op te vullen had ik de naam nog niet bedacht. Vrij snel kwam Pieter Hoog met de Indian Summer Cup op de proppen. En eigenlijk dekte deze naam de lading.

Sinds vorig jaar is het dus de Indian Summer Cup. De eerste editie verschenen er 12 schepen aan de start en werd gewonnen door de Sea Berryl van Bertus Buijs. In 2018 waren we met 26 schepen en was het de Off Course die er vandoor ging met de hoofdprijs. De wedstrijd heeft zich genesteld in de agenda van de clubzeiler van de Jachtclub Scheveningen. Op de laatste zondag van september varen we in het stramien van de winterwedstrijden. Om 10 uur een bakkie in het Spuigat. Rond 10.30 palaver en om 12.00 starten tussen de Drains. De baan die we varen kan variëren. Voor het palaver kijken we naar wind en stroom en bepalen zo de lengte en richting van de te varen baan. Ook de deelnemers spelen hierbij een rol. Het idee is om ca. 3 uur te varen. De snellere boten wat korter. De langzame broeders misschien een beetje langer, maar ook niet teveel. We moeten tenslotte ook nog een biertje kunnen drinken en de prijsuitreiking doen. We varen altijd om de vaste tonnen die voor de kust van Scheveningen liggen. Start en finish tussen de Drains. Verder mag er met lichtweer zeilen gevaren worden. Uiteraard worden deze verrekend in de rating.

Voor zondag 27 september 2020 staat de komende ISC op de kalender. Inschrijven kan vanaf nu en kan tot ca. 3 dagen voor de wedstrijd. Als je bent ingeschreven dan kom je in de app groep. Ondertussen een bekend proces bij de clubwedstrijden. Op de app geef je ook je finishtijd door en daar maak ik dan weer een uitslag van. Hoe makkelijk kan het zijn. 

Tot bij de Drains,

Erik 

 

Programma - Zondag 27 september 2020

 

10.00 - koffie in het Spuigat

10.30 - palaver en baan bespreking

12.00 - starten bij de Drains

16.30 - prijsuitreiking in het Spuigat

 

* De clubwedstrijd tussen de zomeravond en de ijskegel.

* We moeten elkaar wel regelmatig ontmoeten tenslotte……

* En dit keer zijn spinakers en gennakers en code zero’s toegestaan.

 

AANMELDEN op:

nedjirtsdewbulc.[antispam].@jachtclubscheveningen.com

 

De Indian Summer Cup is powered by HUBO Scheveningen

uitslag20190610-2 2

 Verslag van de wedstrijd op 6 oktober 2019

Zoals eigenlijk altijd was het rond 10 uur al gezellig druk in het Spuigat. Via de app had ik al meegedeeld dat de wedstrijd doorging, maar menig schipper had daar zijn of haar twijfels over. Uiteindelijk zijn er 11 van de 22 deelnemers aan de wal gebleven. Sommige schippers stapte aanboord van boten die wel uitgingen en waren op die manier toch deelnemer. Rond  dede klok van 11 gingen we met 11 schepen (het lijkt wel carnaval) de zee op. Door de oostenwind hadden we een vlakke zee maar al snel bleek dat de wind pittig was. Een goede 5 met de voorspelde uitschieters in de 6. Omdat The Voice niet aanboord was deed onze spreekbuis Dik de start vanaf de Gamble. Op het 10 minuten sein na ging het helemaal prima en klokslag 12 uur viel het startschot. Door de stevige wind was het voor de meeste lastig om spot on te starten, maar binnen de minuut was iedereen wel over de lijn. Met een knik in de schoot vlogen we met een knoop of 8 richting de S. Daarna vielen we iets af richting de Zandmotor D. Na de ZM D moest de koers verlegd worden richting de Houtrust. Toen we meer in de buurt van de Houtrust kwamen en dus verder uit de kust konden we goed merken dat, de wind meer grip op de zee kreeg. De golven bouwde meer en meer op en eenmaal rond de Houtrust was het aan de windse rak terug naar de kust geen peuleschilletje meer. Regelmatig keek ik achterom op zoek naar het gele gevaar. r Hiermee doel ik op de Jana van Nicolaj Vreeswijk. Nog niet zolang is Nicolaj trotse eigenaar en schipper van deze J22. Met z'n 3-en waren ze stoer vertrokken en liepen ze goed mee. Maar verder buiten en in de opbouwende golven wordt het toch een ander verhaal. Later na wat speurwerk en oplettendheid van Katinka op de Humber wordt de Jana bij de verkenner (SCH) gespot en verder naar binnen begeleid. Ook de Happy Forward was standby gebleven om eventueel hulp te verlenen. Na de Jana moest ook de Karcharia nog binnen komen. Merlijn en Keesje klokten om 16.09 af. Maar ze hadden wel lekker gevaren.

Toen de boot was opgeruimd kon de uitslag gemaakt worden. Zoals gezegd 11 deelnemers. De Jana kreeg helaas een DNF en ook de Mammola had een DNF. Dit omdat de SCH niet gerond was. Karcharia werd 9e. Ramses op 8, een tijdje niet gevaren en de navigatie verliep niet helemaal lekker. Op 7 de Sailmon, bij de Houtrust een mooie voorsprong, maar in het aan de windse rak toch veel verspeeld. De Happy Forward op 6, solide gevaren. Dan de Iluka op 5, Leon moet ook wel erg hard varen om te winnen en licht weer is gunstiger voor dit schip. en op 4 de Seaspray. Zo'n X is niet alleen mooi maar ook rete snel. Dan het podium. Op 3 de Seaberyl, een lichtpuntje in de moeilijke periode die Bertus doormaakt. De 2e plek was voor de Sea's Out, misschien toch een rifje moeten steken Fedde. En op 1 de Gamble, de wedstrijdleider kan ook weleens winnen toch. 

Omdat de sponsor voor leuke prijsjes had gezorgd en er wat minder deelnemers aanwezig waren was er voor iedere schipper een prijs. De eerste prijs, een Silva mini verrekijker werd door de schipper van de Gamble geschonken aan de schipper van de Jana. Hij kan nog wel wat bootspulletjes gebruiken. Veel plezier ermee Nicolaj.

Zo komt ook deze editie van de Indian Summer Cup weer teneinde. De groeps app wordt binnenkort opgeheven. Er kan al inschreven worden voor de editie van 2020.

nedjirtsdewbulc.[antispam].@jachtclubscheveningen.com


Sponsoren van Jachtclub Scheveningen