Duikers in het Spuigat

De duikers van de Noordzee wrakduikvereniging Sirene zijn in het Spuigat aangeland als een verweesd groepje. Het Spuigat is op de maandag opengegaan, omdat het aansluit op de trainingsavonden in het zwembad. In het najaar 2013 besloten alle leden van Sirene lid worden van de Jachtclub Scheveningen.

Achtergrond

Sirene is opgericht in 1974. De aankoop van de Zeeschuimer, een oude Noordzeebotter, was een volgende stap. We hebben lange tijd naast de Mercuur gelegen. De vereniging heeft altijd rond de 50/60 leden gehad, die actief waren met wrakduiken en om het schip in de vaart te houden. Bijna iedereen deed klussen  vooral in het voorjaar om de boot vaarklaar te krijgen met vlaggetjesdag. Dat werd dan ook altijd uitbundig gevierd op de boot met familie, vrienden en uiteraard met haring en bier. Vaak hadden we een kraampje op de kant met vondsten van allerlei wrakken en stond er iemand achter met veel kennis van de schepen op de bodem van de Noordzee.

De laatste 5 jaar is steeds meer duidelijk geworden dat de vereniging vergrijsd en leden minder enthousiast zijn om te gaan duiken; gezinnen en andere bezigheden vragen veel tijd.
Om de vereniging te verjongen is tot op heden nog niet gelukt.

Naast het duiken wordt er op de maandagavond door een aantal nog volop gezwommen en gehockeyd in het zwembad De Blinkerd in Scheveningen. Daarna kwamen we voorheen altijd samen op de Zeeschuimer.

In 2012 en vorig jaar is pijnlijk duidelijk geworden dat het houden van een schip met zo weinig, toen 23, leden niet meer houdbaar is. Er is uiteraard gewikt en gewogen. Uiteindelijk hebben we met pijn in het hart het schip verkocht.
Tja, daar stonden we dus ineens op straat, we konden het eigenlijk zelf niet geloven. We waren onze identiteit kwijt. De vlaggetjesdag was vorig jaar dan ook een flinke kater. Het was de 1e week zonder onze Zeeschuimer en geen happening.
De twijfel begon fors toe te slaan, was die verkoop wel nodig, hebben we het goed gedaan.
Tot op heden bestaat die twijfel nog steeds en we zijn dan ook nog steeds wat in de “rouw”.

Hoe verder

Snel na die vlaggetjesdag vorig jaar zijn we op de maandagen na het zwemmen naar het Spuigat gegaan. Het duiken op wrakken doen we ondertussen bij diverse aanbieders. Een oplossing, maar het is anders……, een gevoel van jammer!
Inmiddels hebben we in het Spuigat een nieuw thuis gevonden. Afgelopen vlaggetjesdag, 1 jaar na de verkoop, was misschien niet als vanouds, maar toch… Het haring en vis eten was zeer geslaagd met een leuke opkomst van onze club. We hebben inmiddels 2 vitrines in het Spuigat  gezet om vondsten van onze duiken tentoon te stellen. Om het half jaar willen we wisselen. We zijn begonnen met de vondsten van het wrak de Elbe. In september heeft Herman Schoute er een lezing over verzorgd. Het was een volle avond en iedereen was enthousiast.

Er is onlangs kennis gemaakt met een aantal bestuursleden van de Jachtclub. Het lijkt erop, dat we al aardig aan het integreren zijn. Als bestuur van Sirene hebben we besloten, dat er leden van de Jachtclub kunnen meezwemmen in de Blinkert op de maandagavonden. Zie onder.
Misschien zijn er zelfs duikers van de Jachtclub, die lid willen worden van Sirene.
Er zijn tal van activiteiten, die De Jachtclub organiseert, waar wij aan mee kunnen doen.

Ontwikkeling neemt tijd in beslag. Sirene is begonnen aan een nieuwe fase. We houden je op de hoogte.

Het bestuur van Sirene
Ron Knoester, penningmeester
René Koops, lid vanuit de activiteiten commissie
Bettina van Elk, voorzitter 

duikhelm

Voor JCS leden

Meezwemmen op de maandagavonden in de Blinkert van 20.30 tot 21.15
Het is vrij zwemmen in de breedte van het zwembad (wie weet kunnen we tzt weer training organiseren). Om 20.55 gaan in het diepe gedeelte de liefhebbers onderwater hockeyen.
In het ondiepe kan er gewoon door gezwommen worden.
Als duikers zwemmen we meestal met een onderwaterbril en vinnen. Dat hoeft natuurlijk niet.

Er is wel een maar …….. Het is een regel, verplichting, van het zwembad, dat er toezicht moet zijn. Iemand moet aan de kant de boel in de gaten houden. Wij zijn nu met ± 10 leden. Als er veel meer zwemmers komen moeten we een "wachtschema" opstellen.

Er is maximaal plaats voor 15 Jachtclubleden, mochten het er meer zijn, komen die op een wachtlijst. Prijs is € 120 per jaar (inclusief toegang zwembad).

Opgeven bij Bettina van Elk: 01.b.[antispam].@tiscali.nl , telefoon 070 3652765


Sponsoren van Jachtclub Scheveningen