Wedstrijdverslag

(9 mrt 2018)

Even tijd gemaakt om mijn 2 wekelijkse “kolom” te tikken. Ik snap natuurlijk dat jullie niet op het verhaal zitten te wachten maar des te meer op de uitslag en de stand.

Ik kan jullie zeggen er zijn wat verschuivingen. Waarvan de meest in het oog springende de wisseling van 2 en 3. Challenger is opgeklommen naar een 2e plek ten koste van Gamble.

Dit heeft natuurlijk alles te maken met de lichte wind van afgelopen zondag. Een Bavaria heeft nu eenmaal wat wind nodig om op de rating te varen. De wat meer wedstrijd achtige doen dat wat makkelijker.

Misschien dat we over een week weer terug kunnen wisselen.

Maar het ging over de wedstrijd van afgelopen zondag. Het was weer echt IJskegel weer. Lekker zonnetje en de vrieskou was op de zaterdag al vertrokken. Kortom bijna lente achtige omstandigheden.

Ondanks de lichtweer omstandigheden kozen we toch voor 3 rondjes. Als het lekker weer is moet je er ook van genieten. De start was een beetje chaotisch , met name rond om de Oost Drain ging het niet helemaal volgens het boekje. Het gevolg was 3 boten te vroeg over de lijn waarvan er 2 netjes het rondje gemaakt hebben. De derde heb ik achteraf een tijdstrafje gegeven. Hierbij wil ik toch nog even een kleine kanttekening plaatsen. We varen met z’n allen de IJskegel omdat we het leuk vinden om een wedstrijdje te varen. Dit doen we tegen, maar voornamelijk met elkaar. Helaas krijg ik uit allerlei hoeken te horen dat er regelmatig lomp gevaren wordt. Dan praten we niet alleen over de start, maar ook over het ronden van de boeien of het al dan niet geoorloofd aangaan van loefduels. Laten we het sportief, schadevrij en vooral gezellig houden. Doordat we het op een opspannen manier leuk hebben met elkaar kunnen we de groep alleen maar groter maken. Als we elkaar het leven zuur maken zijn er alleen verliezers en afhakers. Kortom, geef elkaar de ruimte, probeer niet ieder gaatje in te varen, en denk af en toe ook aan het plezier van de mensen op de boot die naast je vaart.

En weer terug naar de wedstrijd. Het eerste rak bleek dat het toch nog aardig liep, maar eenmaal terug bij de Drains had zich een kleine kopgroep gevormd. Jitters voerde de kop aan gevolgd door de Prins.

Het zal er niet heel veel aan gemankeerd hebben of gedurende de 3 ronden is er niet heel veel aan de volgorde van de “kamelenrace” veranderd. Onder het zeilen was er voldoende tijd om van de zon te genieten en een boterhammetje te eten. Bijna alle rakken waren bezeild en met een vlak zeetje geeft dat een rustig sfeertje aan boord.

Waar ik zelf nogal trots op was was het moment dat de W36 HUBO door het veld spinakerde. Het gloedje nieuwe projekt van Erik van Vuuren was een kleine training gestart en wilde even laten zien dat ze in de thuishaven gearriveerd zijn. Dat mijn merk op de boot staat is natuurlijk bijzaak. Not. Supergaaf.

Eenmaal weer terug in het Spuigat bleek dat menig bemanning er voor koos om een biertje in de zonovergoten kuip te nuttigen. Maar toen het tegen half vijf aan liep kwamen de meeste toch even luisteren naar de uitslag. De eerste plek was dit keer voor de Off Course, gevolgd door de Gastvrij en de laatste fles wijn was voor de Challenger. Na afloop heb ik nog even het programma afgestemd voor de volgende week. Het is alweer de laatste IJskegelwedstrijd die meetelt voor het eindklassement. En traditiegetrouw sluiten we af met een hapje en een drankje. En natuurlijk gaan we dan ook de beker uitreiken. De laatste wedstrijd van het winter seizoen is de Baggercup, en wel op zondag 1 april. Hierin doen zowel de Pegelaars als de Kegelaars mee. Het leuke is dat je dan ook met Spi of Gen mag varen. Dus vergeet niet in te schrijven. Tot volgende week,

 Tot bij de Drains,

 Erik

 

Tussenstand 2017-2018

IJskegel14 11 9

IJskegelen

Staat het eigenlijk wel in de Dikke van Dalen? Elke 2 weken in de winter zijn er van die gekken (lees: enthousiaste zeilers) die op hun boten stappen om met en tegen elkaar een wedstrijdje te zeilen. Geen ingewikkelde banen met boeien, maar gewoon om de bestaande betonning voor de kust van Scheveningen. Eigenlijk een toertochtje voor het hele gezin om de feeling met de zee niet kwijt te raken.

In de winter

Het winterseizoen kunnen we niet zonder te varen doorkomen. Daarom heeft de Jachtclub Scheveningen in het vrije weekend van het IJspegelcircuit de IJskegel bedacht. Niet nieuw, we doen dit alweer een tijdje, maar soms lijkt het net of niet iedereen het weet. Als we ons zo rond 10 uur verzamelen in ’t Spuigat zien we toch meestal dezelfde gezichten. Als het mooi weer is, is het altijd drukker. Aan het begin en het eind van de serie is dit ook het geval. Allemaal natuurlijk heel verklaarbaar. Tijdens de echte winter, voor zover we die nog hebben in dit land, is de kans best groot dat de wedstrijd wordt afgelast.

Varen of niet varen

Het doorgaan van de wedstrijd wordt in onderling overleg bepaald. IJs en sneeuw zijn de onbespreekbare spelbrekers, dan wordt het gewoon te gevaarlijk. Wind kan te hard zijn of golven te hoog, uiteindelijk bepaalt de schipper of zijn of haar bemanning het aan kan. Het moet wel leuk blijven.

De wedstrijd

Dat het leuk is blijkt wel weer als we op het water zijn. Velen hebben het altijd over “buitenspelen”. En dat is het ook gewoon. Lekker uitwaaien na een stressvolle werkweek. Even de kop leegmaken.  Een betere manier van inspannend ontspannen is er niet. De adrenaline voor de start, de concentratie bij de boeien en de ontlading na de finish. En dit allemaal zonder al te veel gedoe.
We varen met standaard zeilen, geen spinakers of oversized lichtweer zeilen. Dus eigenlijk geen enkele aanleiding om niet mee te doen.

En als de drive er niet is om zelf te varen dan is er vaak ook de mogelijkheid om mee te varen.  Misschien kan een bemanningspool hier uitkomst bieden. Een grote vloot aan de start geeft toch de leukste onderlinge strijd. Gezellig gedrang bij de boei. Wie maakt het beste gebruik van stroming en windshifts.

Tenslotte

Kortom een prima besteding van de zondag en een bijzonder leuk clubevenement om niet te missen. En als het IJskegelen naar meer smaakt, dan kunnen we bijna naadloos doorschuiven naar het Woendagavond zeilen.
Tot ziens op het water.
Erik van Houten (Gamble)

De IJskegelwedstrijd

Vanaf 10 uur bent u welkom in clubhuis 't Spuigat voor koffie en de briefing. We bekijken het weer en gaan kijken hoeveel rondjes we gaan doen. Op de baantekening onderaan vind je de baan, de startlijn ligt tussen de Oostkardinaal en de Westkardinaal. De start is om 12:00 uur, via kanaal 72 wordt het 10 minuten signaal aangekondigd en verder afgeteld tot de start.
De finish is gelijk aan de startlijn, maar wordt aangevaren vanuit het Noorden. Om te finishen draai je een rondje om de Oostkardinaal, neem de tijd op als je de lijn passeert. Die tijd geef je door op kanaal 72 met de naam van je schip.
De prijsuitreiking vindt dan in 't Spuigat plaats, meestal tussen 3 en 4 uur.

De data voor de wedstrijden zijn:

  • 2018: 21-10, 04-11, 18-11, 02-12 en 16-12
  • 2019: 20-01, 03-02, 17-02, 03-03, 17-03 en 31-03. De laatste wedstrijd is de BaggerCup.

Inschrijven kan bij de wedstrijdleider Erik van Houten, email nedjirtsdewbulc.[antispam].@jachtclubscheveningen.com 

De uitslagen worden per mail thuis gestuurd en komen ook op deze pagina.

JCS IJskegelbaan


Sponsoren van Jachtclub Scheveningen