banner-clubhuis 3

IJskegelen

 Staat het eigenlijk wel in de Dikke van Dalen? Elke 2 weken in de winter zijn er van die gekken (lees: enthousiaste zeilers) die op hun boten stappen om met en tegen elkaar een wedstrijdje te zeilen. Geen ingewikkelde banen met boeien, maar gewoon om de bestaande betonning voor de kust van Scheveningen. Voor de ene boot een toertochtje voor het hele gezin, en voor de andere een lekker rondje wedstrijdzeilen. Maar voor allen om vooral ook in de winter het gevoel met de zee niet kwijt te raken.

In de winter

Het winterseizoen kunnen we niet zonder te varen doorkomen. Daarom heeft de Jachtclub Scheveningen in het vrije weekend van het IJspegelcircuit de IJskegel bedacht. Niet nieuw, we doen dit alweer een tijdje, maar soms lijkt het net of niet iedereen het weet. Als we ons zo rond 10 uur verzamelen in het nieuwe clubhuis zien we toch meestal dezelfde gezichten. Als het mooi weer is, is het altijd drukker. Aan het begin en het eind van de serie is dit ook het geval. Allemaal natuurlijk heel verklaarbaar. Tijdens de echte winter, voor zover we die nog hebben in dit land, is de kans aanwezig dat een wedstrijd wordt afgelast. Maar als we na een dag heerlijk zeilen weer rond 15.30 terugkomen in de haven staan de deuren van het clubhuis al open om een heerlijk biertje te gaan drinken. Rond 17.00 probeer ik altijd de uitslag te doen en rond 18.00 gaan we allemaal weer huiswaarts met voldoende energie voor de drukke werkweek.

 

kegel191702

Varen of niet varen

Het doorgaan van de wedstrijd wordt in onderling overleg bepaald. IJs en sneeuw zijn de onbespreekbare spelbrekers, dan wordt het gewoon te gevaarlijk. Wind kan te hard zijn of golven te hoog, uiteindelijk bepaalt de schipper of zijn of haar bemanning het aan kan. Het moet wel leuk blijven.

De wedstrijd

Dat het leuk is blijkt wel weer als we op het water zijn. Velen hebben het altijd over “buitenspelen”. En dat is het ook gewoon. Lekker uitwaaien na een stressvolle werkweek. Even de kop leegmaken.  Een betere manier van inspannend ontspannen is er niet. De adrenaline voor de start, de concentratie bij de boeien en de ontlading na de finish. En dit allemaal zonder al te veel gedoe.
We varen met standaard zeilen, geen spinakers of oversized lichtweer zeilen. Dus eigenlijk geen enkele aanleiding om niet mee te doen.

En als de drive er niet is om zelf te varen dan is er vaak ook de mogelijkheid om mee te varen.  Misschien kan een bemanningspool hier uitkomst bieden. Een grote vloot aan de start geeft toch de leukste onderlinge strijd. Gezellig gedrang bij de boei. Wie maakt het beste gebruik van stroming en windshifts.

Tenslotte

Kortom een prima besteding van de zondag en een bijzonder leuk clubevenement om niet te missen. En als het IJskegelen naar meer smaakt, dan kunnen we bijna naadloos doorschuiven naar het Woendagavond zeilen.

Tot bij de Drains,

Erik van Houten (Gamble)

Wedstrijd Agenda seizoen 2022-2023

16/10                27/01

30/10                5/02

13/11                19/02

27/11                 5/03

11/12                19/03  (18/19 atoomcup)

2 april 2023 Baggercup

IJskegel seizoen 2021/2022

Het winterseizoen zit er weer bijna op. De afsluiter is op 3 april de Baggercup, ofwel de race van het Schevenings Vierkant. Zoals ondertussen bekend loopt de aanmelding af op 30 maart. Maar de IJskegel had de laatste wedstrijd tijdens het Atoomcup weekend. Na de race op zondag hebben we de overall kampioen mogen huldigen. Winnaar van seizoen 2021-2022 is geworden Off Course met schipper Pieter Hoog. Waar hij vorig jaar zomer nog net naast de hoofdprijs greep maakte hij geweldige sportieve revanche door de hele winter steady podium te varen. Proficiat Pieter en crew. Nog een eervolle vermelding voor de Mermaid. Na broodnodig onderhoud in het naseizoen wisten zij zich met een aantal 1-tjes een mooie 2e plek te verschaffen. Verderop deze pagina vinden jullie de eindstand van de winterserie.

En dan alvast voor het komende winterseizoen 2022-2023. Na inschrijving word je dan opgenomen in de appgroep IJskegel. Dit is dan de bevestiging van inschrijving. Graag niet te lang wachten met inschrijven.

Tot bij de Drains,

Erik

De IJskegelwedstrijd

Vanaf 10 uur bent u welkom in het drijvende clubhuis voor koffie en de briefing. We bekijken het weer en gaan kijken hoeveel rondjes we gaan doen. De startlijn ligt tussen de Oostkardinaal en de Westkardinaal. De start is om 12:00 uur, Via kanaal 88 wordt het 10 minuten signaal aangekondigd en verder afgeteld tot de start.
De finishlijn is feitelijk de startlijn, komend vanaf de S1 ronden we de Drain-Oost over bakboord en zodra we met de boeg de lijn tussen Drain-Oost en West passeren zijn we gefinished. De tijd geef je door op de schippers app met de naam van je schip. De prijsuitreiking vindt dan in het nieuwe clubhuis plaats rond 16.30 uur.

Inschrijven kan bij de wedstrijdleider Erik van Houten: nedjirtsdewbulc.[antispam].@jachtclubscheveningen.com 

 

ijskegelbaan-v5
eindstand-kegel-21-22-kopie

Sponsors Jachtclub Scheveningen

Jachtclub Scheveningen is aangesloten bij: