banner-clubhuis 3

BESTUUR

Van het bestuur

MarcelS

Marcel Schuttelaar, voorzitter JCS

Toekomstbeeld

Het was een bijzonder warme winter. Gevolg van klimaatverandering en een dit jaar wel bijzonder krachtige El Niño. Met vaak veel wind. Het bleef blazen, ook in de haven. De IJspegelserie kende dan ook wat afgelastingen en spectaculaire wedstrijden. In klasse 1 was op een gegeven moment nog maar één starter over. De IJsvogel heeft de startlijn in die race niet eens gehaald. Bij het verlaten van de

haven werd 32 knoop wind gemeten. De rail van het grootzeil werd uit de mast getrokken bij het zetten van het eerste rif. Een scepter op het voordek bleek gebroken. De 14 mm bout dwars doormidden!! En zo nog wat kleine probleempjes. Het blad Zeilen plaatste een prachtige foto van de Nitro die na de finish spectaculair onder spi uit het roer liep. Kortom, winter of geen winter, de watersporters van Jachtclub Scheveningen blijven de zee bevaren. Of het nu gaat om IJskegelaars, de vissers, de roeiers of de duikers. Verenigd rond het oergezellige Spuigat waar tal van interessante en bijzondere presentaties georganiseerd zijn.

Ondertussen heeft het bestuur, geholpen door tientallen vrijwilligers gewerkt om een ambitieus toekomstplan op te stellen. Op het moment van schrijven zijn we daar nog niet helemaal mee klaar, maar de contouren beginnen vorm te krijgen. Daarbij laten we ons leiden door de plannen van de gemeente om van de haven een echte Zeezeilhaven te maken. Het woord ‘zeezeil’ moet u daarbij ruim interpreteren. Het gaat om een actieve watersporthaven, waarbij we de bewoners in de regio stimuleren de zee op te gaan om deze op sportieve wijze te ontdekken en daarvan te genieten. Een haven met een mix van werken, visserij, watersport en wonen. In die volgorde.

Basis is de tweede haven. Die wordt steeds meer bestemd voor de Watersport. De Jachtclub wil graag een deel van die haven reserveren met name voor passanten. Met de watertaxi kunnen die dan de Pijp oversteken. Gelijk handig voor bezoekers en toeristen. We onderzoeken momenteel of het betaalbaar is ons clubhuis het Spuigat te vergrootten en te voorzien van een mooi terras gericht op de haven. En een regatta office voor de wedstrijden. De derde haven, waar nu het Zuiderstandtheater staat, zou een gemengde functie moeten krijgen. Haven voor de grote schepen van Rijkswaterstaat, een plek waar Tall Ships af kunnen meren.

U weet wel die mooie barken en clippers zoals de prachtige Europa. En wat steigers voor passanten met echt grote schepen, en een mooie plek voor diepstekende racers zoals class 40’s of de Volvo Ocean Racers. Mooi te bezichtigen voor het publiek. Die derde haven moet wel wat beschutting krijgen. Als het stormt uit de Noordwest kan er een golfslag staan waarvoor zelfs de grote schepen van Rijkswaterstaat schuilen. Die gaan dan tijdelijk in de eerste haven liggen.

We zijn als Jachtclub erg blij met de werf, het terrein van JP Malherbe met de mogelijkheid onze boten te servicen. Het is belangrijk dat dat een bedrijventerrein blijft. Als het aantal ligplaatsen in de tweede haven vergroot zou worden is er ook meer business voor Watersport bedrijfjes. Een belangrijke voorwaarde voor een gezonde haven. Op de wensenlijst van ons staat nog een zwaardere kraan om ook grotere boten te kunnen servicen. Het zou een mooi visitekaartje zijn als het Made in Holland project er met lokale bedrijven in zou slagen een open 40 te ontwikkelen in Scheveningen.

Andere wens is voldoende parkeerruimte voor de Watersport. We hebben gezien wat er op de Dr Leliekade is gebeurd. Op de havenkade voor het havenkantoor, kunnen veel meer auto’s een plekje vinden, mits we die even vlak laten trekken en er wat vakken aanleggen.

Al die wensen bespreken we met de gemeente die fors wil investeren om van de haven een echte, levendige en ook economisch sterke Zeezeilhaven te maken. Daar hebben we een ambitieus opleidingsplaats aan toegevoegd. Wij willen dat alle jongeren uit regio Den Haag de kans krijgen een keer op zee te varen. Het zilt te proeven. En via de Zoute Optimist jongeren opleiden tot zeezeilers. Niet alleen het prachtige programma wat nu al loopt, maar uitbouwen naar middelbare schooljeugd, en uiteindelijk tot echte zeezeilers. Die hopelijk verslingerd raken aan het wedstrijdzeilen. Dat laatste doen we dan met het Watersportverbond en de IJspegel Academy met o.a. Erik van Vuren.

Kortom, na een warme winter staat een nog warmere zomer voor de boeg. Met tal van plannen. Het gaat hard in de haven. Er gaat de komende jaren weer iets gebeuren met de Volvo Ocean Race, mogelijk komt er een WK ORC, het prachtige Watersportcentrum wordt gebouwd. Waar Nacra een plek in zal krijgen. En dit jaar hebben we weer de fantastische North Sea Regatta en tal van toerzeilevents en viswedstrijden. Ik zou zo zeggen; Scheveningen, De levendigste, sportiefste en gezelligste Zeezeilhaven van Nederland, dat is wel eens anders geweest; u bent gewaarschuwd.

 

Marcel Schuttelaar, 


Sponsors Jachtclub Scheveningen

Jachtclub Scheveningen is aangesloten bij: