Wedstrijdverslag IJspegelTrophy 26 januari 2020

Nieuwe deelnemer ‘People’ vaart snelle races tijdens IJspegel Trophy

Op zondag 26 januari is de zesde IJspegel Trophy van het seizoen 2019-2020 gevaren in Scheveningen. De weersomstandigheden zijn prettig met een goede wind en de zon laat zich af en toe zelfs zien. In totaal zijn er 21 deelnemers, 8 in de TwoHanded, 1 in de SW en 12 voor de ORC/IRC 1 en 2 klasse. Dagwinnaars zijn de Moana (ORC/IRC1), Extra Djinn (ORC/IRC2), Sea’s Out (SW) en Panther (TwoHanded).
 
img-4162
 
De zeilers genieten op het water, dit getuigt in een bericht aan het einde van de dag: “Heb een prachtige dag gehad en genoten van een dag op het water, van jullie en van de zeilers. Top Tim (red: wedstrijdleider) en topteam. Tot spoedig.” Ook op het startschip wordt er genoten van de wedstrijden.
 
Snelle nieuwkomer
In de ORC/IRC groep 1 heeft zich een nieuwe deelnemer gemeld. Een oude bekende overigens op de IJspegel Trophy, het is de People van Zeezeilschool Scheveningen. Deze Farr 45 doet het qua snelheid verrassend goed tijdens de drie races in de ORC/IRC klasse. De eerste race kwam zij als tweede over de finish en overige twee races als eerste. Hiermee eindigen ze in de IRC op een derde plaats.
 
ijspegel-6626-zonder-watermerk
Foto: Twirre Boogaard
Voor de TwoHanded klasse is er een mooie baan uitgezet van 17 Nautical Miles (NM) en voor de SW met enige deelnemer de Sea’s Out een baan van 12 NM. De ORC/IRC groep 1 en 2 varen drie up en down races van 2 rondes. Omdat het net springtij is geweest is de stroming vandaag wat harder, daarom is er gekozen 2 rondes van 1 tot 1,2 NM te varen.
 
img-4173
 
Wedstrijdvoorbereiding van belang
Na afloop van de races wordt er in het Spuigat onder het genot van een natje en een droogje nagenoten van de heerlijke dag op het water en worden de prijzen uitgereikt. De Windshift, TwoHanded klasse, heeft zich na de finish teruggetrokken omdat ze tijdens de wedstrijd door de startlijn zijn gevaren. Zo blijkt maar weer hoe belangrijk het is de Sailing Instructions voor de wedstrijd door te nemen.
 
img-4141
 
Volgende IJspegel Trophy
Een aantal deelnemers van de IJspegel Trophy wedstrijden, zoals de Barracuda en Imajine, waren er deze wedstrijddag niet bij, hopelijk zijn zij de er de volgende editie op zondag 9 februari 2020 weer bij. Overige data voor de IJspegel Trophy dit seizoen zijn: 23 februari, 8, 21 en 22 maart in 2020 met op 29 maart 2020 de Lenteteam Race om de Baggercup. Aanmelden voor deelname aan wedstrijddagen kan via deze pagina: https://www.jachtclubscheveningen.com/ijspegel/inschrijven-ijspegel
 
De dagprijzen:
ORC/IRC groep 1
#1 Moana van Frans van Capelle
#2 Visione van Nikolaus Knoflacher
#3 Juliett Romeo van Ronald Prins
 
ORC/IRC groep 2
#1 Extra Djinn van Michel Dorsman
#2 GRIEL van Robert Jockin
#3 Joule van Arjen van Leeuwen
 
SW
#1 Sea’s Out van Fedde Andela
 
Two Handed
#1 Panther met Erik van Vuuren en Yvonne Beusker
#2 Double Edge met Chris Schram en Raymond Roesink
#3 Silver met Marcel en Martine Polderman
 
 

Wedstrijdverslag IJspegelTrophy 24 november 2019

Een zwakke tot matige wind tijdens IJspegel Trophy wedstrijddag 4!

Zondag 24 november 2019, de vierde IJspegel Trophy wedstrijddag van seizoen 2019-2020, er staat een zwakke tot matige wind en een heerlijk zonnetje. Genoeg wind in ieder geval om wedstrijden te varen.

De Juliett Romeo is al ruim voor de starts op zeil op het water te zien.

img-3783

Er zijn vandaag 24 deelnemers op het water, 12 in de TwoHanded en SW klasse en 12 deelnemers in de ORC/IRC groep 1 en 2.

Voor de Two Handed en SW klasse ligt er een baan van 13 NM voor de kust. De Double Edge neemt al snel de leiding en finisht als eerste na bijna 2,5 uur varen. De Charlie heeft ruim een uur extra nodig en finisht als laatste.

double-edge

In verband met de zwakke tot matige wind besluit de wedstrijdleiding de eerste race te beginnen met één ronde voor de ORC/IRC groep 1 en 2 klasse. Na iets meer dan een half uur finisht de Visione als eerste met kort daarna de Moana, SIXpack en Extra Djinn.

img-3832

Gedurende de dag neemt de wind wat toe, de tweede en derde race voor de ORC/IRC groep 1 en 2 bestaat daarom uit twee ronden.

De starts verlopen erg strak, enkele deelnemers gaan net te vroeg over de startlijn en worden teruggeroepen.

Ook vanaf de kust werd er meegenoten van de prachtige zeildag.

strand 3

Op het einde van de middag slaat de mist toe. Er is nog wel voldoende zicht om de deelnemers te laten finishen. Voor de laatste deelnemers is het een mooie uitdaging omdat er meer op navigatie dan op zicht gevaren moet worden. Enkele uitvallers tijdens de derde race zijn de Maverick en Taoab. Ook de Karcharia meld zich uiteindelijk af voor de coastal race omdat deze ver achter ligt op de rest en last heeft van de mist.

Terug in het Spuigat kijkt iedereen terug op wederom een geslaagde IJspegel Trophy dag en worden de dagprijzen uitgereikt.

De dagprijzen gaan vandaag naar:

ORC/IRC groep 1

#1 Moana van Frans van Cappelle

#2 Visione van Nikolaus Knoflacher

#3 Julliet Romeo van Ronald Prins

 

ORC/IRC groep 2

#1 Extra Djinn van Michel Dorsman

#2 SIXpack van Marcel Kruger

# 3 Griel van Robert & Caroline Jockin

 

SW

#1 Sea’s Out van Fedde Andela

 

Two Handed

#1 Double Edge van Chris Schram

#2 Ambition van Michel Hof

#3 Panther van Erik van Vuuren

 

Om ieders zeiltechnieken te verbeteren worden er, onder leiding van Nederlands meest allround wedstrijdzeiler Erik van Vuuren, in het Spuigat, tijdens het IJspegelseizoen op de meeste dinsdagen na de race diverse bijeenkomsten onder de noemer Winning Tactics georganiseerd. De volgende datum is 26 november 2019, wedstrijddag 4 wordt dan geëvalueerd en het thema van de avond is ‘Starten en Data, wat helpt jou?!’.

winning-tactics

De overige data voor de Winning Tactics zijn te vinden via de Facebook pagina van de IJspegel Academy.

Op 8 december 2019 wordt als jaarafsluiter de Albatros Cup gevaren. Feest! Voor alle deelnemers is er dan een coastal race met aansluitend vis eten en live muziek in het Spuigat.

Let op! Aanmelden voor de Albastros Cup kan nog tot zaterdag 30 november 2019.

De IJspegel Trophy data voor 2020 zijn: 26 januari, 9 en 23 februari, 8, 21 en 22 maart in 2020 met op 29 maart de Lenteteam Race om de Baggercup.

Aanmelden voor de IJspegel Trophy wedstrijddagen in 2020 kan via de website van Jachtclub Scheveningen.

Tot gauw weer in het Spuigat, de steiger of op het water!


Wedstrijdverslag IJspegelTrophy 27 oktober 2019

Een mooie tweede dag van de IJspegel Trophy in Scheveningen!

Zondag 27 oktober 2019, terwijl voor vele zeilers het seizoen er op zit, wordt er in Scheveningen in de winter heerlijk doorgevaren. De tweede dag van de IJspegel Trophy reeks, wederom een prachtige zeildag. Mooi zonnetje, fijne wind en een uitdagende zijstroom die hard doorliep in verband met het aankomende springtij. 

Rond 10.15 uur voeren de eerste boten stuurboord langs het schommelende startschip, lees golven van 1,5 à 2 meter, om zich aan te melden voor de race.

Eén boot had even geen rekening gehouden met de wintertijd en meldde rond 10.45 uur over de startlijn te zijn gevaren, een mooie oefening voor de start die vanaf 11.30 uur begon.

Dezelfde wedstrijden banen als de vorige keer werden gevaren, voor de Two handed en SW klasse een baan van 16 mijl om vaste boeien voor de kust, voor de ORC/IRC groep één en twee was er een up/down baan voor de noordkust van Scheveningen. De laatste race voor de ORC/IRC groep is iets verkort naar twee ronden omdat de stroom gedurende de dag steeds sterker werd.

20191027-vloot1

Er zijn 23 deelnemers gestart en 19 deelnemers gefinished. Helaas moest de Panther zich al snel terugtrekken, aangezien het stuurloos was geraakt door een gebroken kwadrant. Gelukkig konden zij met de noodhelmstok op eigen kracht de haven weer bereiken. Later op de dag volgden er afmeldingen van onder andere Firestorm en Taoab. De Maverick van Mark Slats kon helaas door zijn rating en weersomstandigheden de races niet binnen de tijdslimiet finishen.

20191027-maverick

Voor sommige deelnemers van de Two Handed en SW klasse was het even zoeken naar boei X, deze lag niet meer op de juiste plek. Door Double Edge is hiervoor een verzoek om verhaal ingediend, dit verzoek is toegekend. Mooi was ook om te zien dat Bram van Tongeren met de J/35 “Charlie” een mooie derde plek wist te behalen! Los van de wandelende X boei verliepen de races helemaal gesmeerd.

20191027-extra-djinn

Aan het einde van de middag kwam iedereen samen in het Spuigat om nog even gezellig na te genieten van de mooie zeildag en werden de prijzen uitgereikt.

De dagprijzen gingen naar:

ORC/IRC groep 1

#1 Moana van Frans van Capelle

#2 Juliett Romeo van Ronald Prins

#3 Runaway van Arnold Minderhoud

 

ORC/IRC groep 2

#1 Extra Djinn van Michel Dorsman

#2 SIXpack van Marcel Kruger

#3 Joule van Arjen van Leeuwen

 

SW

#1 Sea’s Out van Fedde Andela

 

Two Handed

#1 Double Edge van Chris Schram

#2 Ambition van Michel Hof

#3 Charlie van Bram van Tongeren

20191027-vloot2

Wil je je zeiltechnieken verbeteren? Tijdens het IJspegelseizoen worden er op de meeste dinsdagen na de race, diverse bijeenkomsten georganiseerd in het het Spuigat, onder leiding van Nederlands meest allround wedstrijdzeiler Erik van Vuuren. De eerstvolgende datum is dinsdag 29 oktober 2019 overige data zijn te vinden via de Facebook pagina van de IJspegel Academy.

De derde IJspegel Trophy race is gepland op 10 november 2019. Overige data zijn: 24 november, 8 december en reserve dag 15 december in 2019, 26 januari, 9 en 23 februari, 8, 21 en 22 maart in 2020 met op 29 maart 2020 de Lenteteam Race om de Baggercup.

Aanmelden voor deelname aan de IJspegel Trophy 2019-2020 is nog mogelijk.

Tot gauw weer in het Spuigat, de steiger of op het water!

 


Wedstrijdverslag IJspegelTrophy 13 oktober 2019

Mooie seizoensopening voor de 47e editie van de IJspegel Trophy in Scheveningen

Zondag 13 oktober 2019 vanaf de Albatros

De eerste dag van de IJspegel Trophy reeks was fantastisch. Lekker windje, een zonnetje, af en toe een buitje en mooie banen op het water. De IJspegels waren nog ver te zoeken, aangenaam om zo de reeks op te mogen starten. Heerlijke zeildag!

Het start- en finishschip de Albatros voer rond 10.00 uur de haven uit. Na geankerd te zijn en alles klaar te hebben gelegd voeren de eerste boten al voorbij om zich aan te melden. Het is mooi om te zien dat de IJspegel weer groeit en we een mooie mix van oude bekenden en nieuwe deelnemers in de vloot hebben!

image00028 image00029

Er stond een mooie wind uit het zuiden van een knoop of 12 die gedurende de dag toenam.

Door de wedstrijdleiding werden er twee verschillende banen gelegd. De Two handed en SW klasse (nieuw in de IJspegel dit jaar) voeren een baan van 16 mijl om vaste boeien voor de kust. Voor ORC/IRC groep 1 en 2 was er een up/down baan voor de zuidkust van Scheveningen. De eerste twee races werden er drie ronden en de laatste race twee ronden gevaren i.v.m. de weersomstandigheden, zoals toenemende wind en tegenstroom.

Op een kleine aanvaring na van Charlie en Windsprint tijdens de start van de Two Handed en SW verliepen de overige starts van de ORC/IRC groepen helemaal gestroomlijnd.

Er zijn 26 deelnemers gestart en 21 deelnemers gefinished. Helaas kwamen er gedurende de dag via de marifoon een aantal afmeldingen binnen! In de ORC/IRC moest onder andere de Gast-Vrij zich afmelden, maar ook bij de Two Handed klasse besloten drie boten voortijdig te stoppen. 

image00026

In het Spuigat werd na afloop van de races nog even lekker nagepraat en werden de prijzen uitgereikt.

De dagprijzen gingen naar:

ORC/IRC groep 1

  • #1 Visione van Nikolaus Knoflacher
  • #2 Moana van Frans van Capelle
  • #3 Barracuda van Harry Rek

ORC/IRC groep 2

  • #1 Extra Djinn van Michel Dorsman
  • #2 SIXpack van Marcel Kruger
  • # 3 Griel van Robert & Caroline Jockin

SW

  • #1 Sea’s Out van Fedde Andela

Two Handed

  • #1 Panther van Voskamp/Beusker met schipper Erik van Vuuren
  • #2 Silver van Marcel Polderman
  • #3 Imajine van Ad Lagendijk

image00018

Wil je je zeiltechnieken verbeteren? Tijdens het IJspegelseizoen worden er op de meeste dinsdagen na de race, diverse bijeenkomsten georganiseerd in het het Spuigat, onder leiding van Nederlands meest allround wedstrijdzeiler Erik van Vuuren. De data zijn te vinden via de Facebook pagina van de IJspegel Academy

De volgende IJspegel race datum is 27 oktober 2019. Overige data zijn: 10 en 24 november, 8 december en reserve dag 15 december in 2019, 26 januari, 9 en 23 februari, 8, 21 en 22 maart in 2020 met 29 maart de Lenteteam Race om de Baggercup.

Aanmelden voor deelname aan de Ijspegel Trophy is nog mogelijk.

Tot gauw weer in het Spuigat, de steiger of op het water!

 

 


Sponsoren van de IJspegelTrophy

VanVuuren400

 

 MeeuwisseLogo