Wedstrijdverslag Albatros 30 oktober 2016

Costa del Sol aan de Scheveningse kust, tweede IJspegel 2016

We genieten in Nederland al enige tijd van bijzonder mooi nazomerweer. En vooral voor zondag 30 oktober wordt zacht weer met weinig wind voorspeld. Dit geeft uiteraard weer de nodige hoofdbrekens voor de organisatoren van de IJspegelTrophy wedstrijden. Want zondag staan er weer IJspegels op het programma. Zal het een grote drijfpartij worden, waarbij tenslotte niemand finisht? Maar zaterdag de 29e wordt de knoop doorgehakt en besluit de wedstrijdorganisatie dat de wedstrijden door gaan.

Op zondagmorgen is het fantastisch weer. Met een beetje mist, windstilte en een opkomende zon is het buiten goed toeven. In Scheveningen doet de vlag op het Kurhaus voorzichtige pogingen om te wapperen. De zee is redelijk vlak, al zien we wat verder de zee op wel wat rimpelingen.

In het clubhuis smaakt de koffie van Huib weer heel lekker. Een en ander wordt besproken en vol goede moed gaan we naar de Albatros waar al druk gewerkt wordt aan de noklijn en vlaggen. Gerrie is op vakantie, dus alle spullen moeten door ons zelf uit het ruim worden gehaald. Om half tien gaan we los van de kant, en varen naar buiten. Dit keer zit Marcel uit Katwijk op de verkeerscentrale. Er wordt uitbundig naar elkaar gezwaaid, Daan ziet bij de zuiderpier twee bruinvissen en op 2nm west van de haveningang gaan we voor anker.

De wind komt uit het zuidwesten. De stroom staat naar de zuid. Rond 13.00 uur zal de kentering plaats vinden. Volgens Peter moet het mogelijk zijn om tussen 12 en 2 een wedstrijd te varen. De stroom is dan op zijn laagst.

Tijdens de startprocedure voor de start van 11.30 uur van groep1 gaat de wind enorm om. De uitstel gaat erin en de bovenboei gaat naar 240 graden. Om 11.55 uur is dan de eerste start. Groep 1 vertrekt naar de bovenboei. De stroom staat over de lijn richting boevenboei. Alleen de Bucket List is te gretig en moet terugkomen vanwege de X vlag. Bij groep 2 geen X-vlag en is Impuls het eerste over de lijn. Rosetta en De Ruimte volgen direct en hebben iets meer snelheid. Sirena heeft de meeste moeite om over de lijn te komen. Zij starten mee in het veld van TwoHanded waar Maverick Imajine over de lijn duwt, maar zelf daardoor ook te vroeg gaat. Bij het terugkomen willen Imajine en Maverick over de Off Course heen, maar ook met maar twee man kan er veel lawaai uit een boot komen en worden aanvaringen voorkomen. Imajine is redelijk snel terug. Maverick moet meer uitwijken voor de Off Course en is na 8 minuten en 20 seconden, daarbij nog 40 seconden verwijderd van de tijdslimiet, weer terug over de startlijn en kunnen zij ook aan de race beginnen.

DSC 0040

De boten maken een redelijke snelheid naar de bovenboei. Tijdens het eten van gebakken scharretjes en eitjes zien we de Triple P alweer naar beneden komen. Even wordt er nog over gedacht groep 1 af te korten bij de benedenboei. Maar Triple P is in 31 minuten beneden en Peter vindt dat te kort om al af te korten. Groep 1 gaat dus voor twee rondjes. Groep 2 doet er wat langer over en na 47 minuten wordt de eerste van de groep Flying Dolphin wel afgekort bij de benedenton. Zij wordt direct gevolgd door de Rosetta. Ondertussen zijn Bucket List, Peolpe, Visione en Aquis Granus weer naar de bovenboei. Barracuda en IJsvogel hebben meer tijd nodig om rond de benedenton te komen. De tijdslimiet om te finishen voor groep 1 en groep 2 is 30 minuten. Als 50 procent van de deelnemende boten niet is gefinisht, wordt de tijdslimiet 45 minuten. Blijkt dan nog steeds 50 % niet gefinisht te zijn kan de wedstrijdleider de wedstrijd als niet geldig verklaren.

In ieder geval hebben Barracuda en Ijsvogel in het eerste rondje al meer dan 45 minuten nodig dan Triple P om de benedenton te ronden. Windshift en Big Biche zitten daar nog achter. We wachten rustig af hoe dit zal gaan aflopen.

Bij de beneden ton wachten we op de finish van nummer drie van groep 2. Na 30 minuten zijn er nog steeds maar twee boten binnen van groep2. De tijdslimiet gaat daarom naar 45 minuten. Spannend wordt het wel!! Na 41 minuten finishen binnen anderhalve minuut de Smooth Operator, De Ruimte, Antares en Sirena. Laatst genoemde heeft nog wat tijd verloren door niet gelijk te finishen bij de benedenboei, maar naar de finishlijn van groep 1 te varen. Ook Joule finisht binnen de 45 minuten met nog precies 22 seconden te gaan voor de tijdslimiet. Helaas Impuls haalt het niet en krijgt een dnf.

DSC 0070

Dan komt Triple P naar de finishlijn. Met binnen de twee minuten gevolgd door Bucket List. Negen minuten later Visione. De tijdslimiet van 30 minuten staat op 14:02:51. People en Aquis komen op tijd binnen. Met deze finishers is de 50 procent van binnenkomers overschreden en zal de rest van de vloot binnen deze 30 munten moeten finishen. Barracuda en IJsvogel lukt het wonderwel. Helaas krijgen Big Biche en Windshift een dnf.

DSC 0056

Vanwege een toenemende vloedstroom en geringe wind wordt besloten geen tweede wedstrijd meer te starten en kan een ieder terug naar de haven.

De Two Handed varen hun baan begeleidt door de Dickson van Daan. Bij de Drain West wordt afgekort en komt Imajine als eerste over de lijn. Iets meer naar de kust varen blijkt deze keer veel winst op te leveren. Junique komt als tweede, gevolgd door Panther en Majic Potion. Windsprint volgt als vijfde . Off Course finisht in tijd voor Maverick die zijn tol betaald voor de 8 minuten verlies bij de start Happy en Wind of Change sluiten de gelederen. Firestorm finisht niet en krijgt een dnf.

DSC 0050

Bij de prijsuitreiking heeft in groep 1 Triple P gewonnen en wordt Bucket List tweede. In groep 2 wint Flying Dolphin en wordt Rosetta tweede. Bij de TwoHanded is Imajine ook gecorrigeerd de winnaar en wordt Off Course tweede.

Een heerlijk dagje buitenspelen zit er weer op. Tot ziens op 13 november voor de volgende IJspegelTrophy wedstrijden.

Aly Anink-van Driel


Sponsoren van de IJspegelTrophy

VanVuuren400

 

 MeeuwisseLogo