Wedstrijdverslag 17 december 2017

www.saltycolours.com

IJspegelTrophy wedstrijden van 17 december

In het najaar van 2017 gebeurt het dat vier keer op een rij de IJspegelwedstrijden moeten worden afgelast. Dit komt door teveel wind, te hoge golven en te veel sneeuw. Maar gelukkig is er een inhaal dag gepland en zo geschiedt het dat er op 17 december nog IJspegelraces gevaren gaan worden.

De voorspelling voor het weer voor deze zondag is goed, 10 knopen wind met weliswaar een draaiend karakter en temperaturen rond de 7 graden. En zo vertrekt de Albatros vol goede moed naar haar ankerplek met als doel mooie wedstrijden voor de IJspegelaars neer te zetten. Zij gaat de Noord in omdat we op een zondag van onze IJskegelaars zitten en deze groep hun wedstrijden in de Zuid varen.

De wind die uit het NW of Westen zou moeten waaien zit al aardig in de ZW hoek. Volgens de voorspelling zou deze wind pas aan het einde van de dag komen. We gaan voor anker. Al gauw blijkt de wind door te draaien naar een nog zuidelijkere richting en moeten we om er een goede baan in te kunnen leggen met de Albatros verkassen. Aldus geschiedt.

ijspegel-17dec2017-laurensmorel-lma5352-w

Weer vastgespijkerd achter het anker kan de baan voor de TwoHanded bekend gemaakt worden en om 11.30 uur is er de eerste start voor deze klasse. Panther gaat mooi als eerste over de lijn, gevolgd door Off Course, Firestorm en Silver.  Daarna is de start van ORC 1 en 2. Op verzoek van de zeilers zijn beide groepen samengevoegd en gaan ze tegelijk van start. Het is een start met stroom mee over de lijn. Saffier Nitro, Team Heiner en Griel dreigen het meest bij de startlijn, tenslotte valt Extra Djinn in het startschot en gaat als eerste op weg naar de bovenboei. We zien een mooi kruisrak. Van Uden komt royaal voorop als eerste naar beneden en meldt zich ook als eerste bij de benedenboei.

ijspegel-17dec2017-laurensmorel-lma5584-w

Zij moeten ook heel wat goed maken om Flying Dolphin, IJsvogel en Griel voor te blijven. Als tweede komt Team Heiner rond met IJsvogel en Griel. Team Heiner is echter ORC2 en directe concurrenten zijn Extra Djinn en Saffier Nitro. We zien na Team Heiner Flying Dolphin komen met Barracuda, Nitro, Sirena en Extra Djinn. De wind is ondertussen wel naar rechts gedraaid. Vanwege de snelle passage van Van Uden was het moment om de bovenboei te verleggen al voorbij.

ijspegel-17dec2017-laurensmorel-lma5232-w

Bij het passeren van de benedenboei zitten tussen Team Heiner en de laatste van de vloot Sables nog geen vijf minuten. Er kan nog van alles gebeuren. Van Uden finisht als eerste met 8 minuten verschil met nummer 2 en 3, Team Heiner en IJsvogel. Bij de finish blijkt Lucifer, ORC 2, van de 15e plek naar de 9e plek te zijn opgeschoven. Dat levert ze gecorrigeerd een 1e plek op bij ORC 2. Bij ORC 1 wordt Griel die in tijd als vijfde over de finishlijn komt, gecorrigeerd 1e

Ondertussen gaat de Albatros om en komt de vloedstroom in. De boevenboei wordt van 210 graden naar 245 gebracht. De wind neemt toe en met een bovenboei op 0,8 nm worden er drie rondes ingezet. Maar voordat de boten definitief van start gaan gaat de wind weer terug naar 210 en wordt de hele start eruit geknald en gaan we weer opnieuw beginnen.

Firestorm meldt zich ondertussen af bij de TwoHandedklasse.
Om 13.15 uur wordt er weer gestart met een bovenboei op 210 graden en 1,0 nm. Er gaan weer twee rondes gevaren worden. Van Uden, Griel en Sirena zijn bij deze start te vroeg. Ze komen alle drie vrij snel terug en dan is de strijd naar de bovenboei weer in volle gang. Ondertussen trekt er een buitje langs die wat kou in de lucht brengt. We zien meer incidenten dan bij de eerste race. Bij de benedenboei tobben Sea’s out en Sirena met hun spi. Sirena moet de Albatros voorbij varen om alles op orde te krijgen, helaas kost dit de nodige plaatsen. Bij de finish is IJsvogel iets te ver doorgevaren en moet met gennaker teveel aan de wind varen om voorbij de Albatros te kunnen komen en zo te kunnen finishen. Plotseling springen knopen in allerlei zeilen van de IJsvogel en kunnen ze geen hoogte meer maken om langs de juiste zijde van de Albatros te gaan. Ook dit kost even tijd om alles weer keurig te ordenen. Tenslotte finishen zij met een keurig getrimd voor-  en groot zeil.

ijspegel-17dec2017-laurensmorel-lma5596-w

Deze race twee wordt bij ORC 1 gecorrigeerd gewonnen door Flying Dolphin en wordt Extra Djinn eerste bij ORC 2.

Ook omdat de zeilers dit graag willen wordt er nog een derde race gestart.  En zo is er om 14.30 uur nog een start met de bovenboei deze keer op 235 graden en 0,8 nm. Wederom gaan we voor 2 rondes. Bij deze start is Team Heiner te vroeg over de lijn. Van Uden gaat dan als eerste in het startschot en zet er gelijk de sprint in naar de boevenboei. Het gaat harder waaien en het wordt wat kouder. Voor vanavond wordt ZW 7 verwacht. Maar nu zeilen we nog een laatste potje IJspegel in het jaar 2017. Big Biche is al naar de haven terug. Sea’s out was ook al op weg maar kwam weer terug en draait zijn rondjes mee. De Albatros moet ondertussen terug naar de haven en gaat anker op. Stormmeeuw ankert op haar plaats en neemt de finish van deze race over. In tijd, maar deze keer ook in gecorrigeerde tijd wordt Van Uden eerste bij ORC 1. Team Heiner wordt eerste bij ORC 2. Op de wal komen zij echter naar de jury omdat zij een fout hebben begaan tegen Extra Djinn. Zij willen zich terug trekken uit race 3. Hiervoor is echter arbitrage ingesteld en als je al schuld bekend kan je gaan voor een 30 procent straf. Zie SI 14.2 en RRS Appendix T. En zo geschiedt dat Team Heiner nu drie punten extra krijgt en zo op een derde plek eindigt bij race 3.

Ondertussen wordt het donker als de laatste boten binnendruppelen in de haven. Een flinke dag zeilen zit er weer op. In het clubhuis is het behaaglijk warm en de bitterballen smaken weer heerlijk. Bij de prijsuitreiking krijgt Panther bij de TwoHanded de eerste prijs uitgereikt. Wordt Extra Djinn de winnaar overall bij ORC2 en wint Flying Dolphin bij ORC1.

En dan is er ook nog gestreden om de Albatroscup. Deze gaat dit jaar naar Extra Djinn!! En voor de deelnemers die ze nog niet in hun bezit hebben liggen er, van Rederij Vrolijk , ook nog wat IJsmutsen klaar.

De laatste wedstrijden van 2017 zitten er weer op. Namens het wedstrijdcomité wensen we een ieder fijne feestdagen en een goed 2018 toe.
Tot 28 januari 2018, als de volgende races om de IJspegeltrophy weer zullen plaats vinden.


Aly Anink-van Driel

Foto's: Laurens Morel / www.saltycolours.com


Sponsoren van de IJspegelTrophy

VanVuuren400

 

 MeeuwisseLogo