Wedstrijdverslag 25 en 26 maart 2017

Laatste IJspegelwedstrijden, Atoomcup 25 en 26 maart 2017

Dit seizoen heeft de IJspegel niet te kampen gehad met veel zondagen dat er afgelast moest worden vanwege zeer slechte weersomstandigheden. Op elke geplande zondag zijn er wedstrijden gevaren. Uitzondering hierin was alleen zondag 26 februari toen de windvoorspelling harde wind met stormachtige stoten aangaf en het comité besloot de wedstrijden niet door te laten gaan. Wel was er een variëteit aan weersomstandigheden. Wedstrijddagen met een stevige bries waarbij een hand aan de Albatros geen overbodige luxe was, tot wedstrijddagen waarop de vloot langzaam wegdreef naar IJmuiden. Dagen waar je blij was dat ze handschoenen hadden uitgevonden en dagen waarop je verwoed naar de zonnebrand op zoek was.

StartGr2

Het afgelopen weekend was het laatste weekend in de serie en is er gestreden om de Atoomcup. Twee wedstrijddagen, ooit ingesteld toen er een wedstrijddag niet door kon gaan omdat er in Den Haag de Nuclear Security Summit werd gehouden, een topconferentie ter voorkoming van nucleair terrorisme. De zee werd verboden gebied voor jachten en de zondag van de IJspegel werd de haven afgesloten voor al het jachtverkeer. Deze dag moest ingehaald worden en zo werd besloten om tijdens het laatste weekend van de serie ook op zaterdag te varen en was de Atoomcup een feit.

StartTwoHanded

Deze keer hebben we tijdens de wedstrijden voor de Atoomcup fantastisch weer gehad. Het hele weekend stond er een licht briesje en scheen de zon. Op de Albatros was het goed toeven al was het in de wind nog wel koud.  Voor de TwoHanded klasse is er op beide dagen een mooie baan ingelegd. Groep 1 en groep 2 konden op beide dagen zich tegoed doen aan drie wedstrijden per dag. We zagen mooie starts. Maar 1 keer was er een boot te vroeg. Tactisch varen was aan de orde, de stroom ging halverwege de dag van een zuidelijke richting naar een noordelijke richting en de wind varieerde behoorlijk van richting. Boeien werden verlegd en starts werden uitgesteld om de banen zo mooi mogelijk te maken. De wind ging op zondag  van Medium naar Low. En voor de Twohanded betekende dat afkorten bij de yankeeboei.

072 IMG 7760

Op de marifoon kanaal 72 hoorden we op zondag de IJskegelaars van start gaan en weer huiswaarts keren. Bij sommige IJspegelaars gaf dat wel wat verwarring en koersten een aantal ook naar de haven. Gelukkig  konden ze worden teruggeroepen en werd er toch nog een derde wedstrijd gevaren. Waarna men na de finish tevreden naar de haven terug kon keren, om in de havenkom de TwoHanded boten tegen te komen die ook hun rondje varen er weer op hadden zitten. De IJskegelaars waren toen al met hun prijsuitreiking begonnen.

In het totaal zijn er in deze serie 2016-2017 bij groep één 22 wedstrijden en bij groep twee 21 wedstrijden gevaren. De TwoHanded komen uit op 10 races.  Tijdens het seizoen hebben we de startvolgorde gewijzigd. De Twohanded moesten soms wel erg lang wachten als voor groep 1 en 2 door een windshift de bovenboei verlegd ging worden. Met een baan waar de bovenboei meestal niet in was opgenomen konden de TwoHanded weg terwijl door de boeienboot Mark 1 naar de juiste plek werd gebracht.

Op verzoek van vele zeilers van groep 1 en 2 zijn we halverwege de serie van twee naar drie wedstrijden per zondag gegaan. Dit gaf ook op het startschip de nodige dynamiek. Het gebakken eitje moest wel sneller worden verorberd om de eerste finishers niet te missen.

En wie zijn nou de winnaars van de Atoomcup . In groep 1 behaalden IJsvogel en Team Delft Challenge beide na twee dagen varen 9 punten en hadden beiden drie eentjes en drie tweetjes gevaren. De laatste race geldt dan en IJsvogel wint in dit geval. In groep 2 zijn de beste van dit weekend Saffier Nitro en Flying Dolphin. Ze hebben aan het einde van de zes wedstrijden beide 15 punten. Flying Dolphin heeft echter een 1tje meer gevaren en zo wordt zij winnaar van het weekend. Bij de TwoHanded is Ajeto heer en meester. Zij wint beide dagen de middellange race en krijgt de bemanning bij de prijsuitreiking welverdiend de Atoomcup uitgereikt.

Ajeto AtoomCup2017

En dan de winnaars van de IJspegeltrophy. In groep 1 wint de voorzitter van Jachtclub Scheveningen  met IJsvogel  de IJspegeltrophy en heeft daarbij een royale voorsprong op nummer twee Barracuda,  People volgt als derde. In groep 2 wint Flying Dolpin de IJspegelTrophy.  Redan wordt tweede met op de hielen Rosetta, die derde wordt en komt Joule op een vierde plek.

IJsvogel IJspegelTrophyORC1

 

FlyingDolphin IJspegelTrophyORC2

Bij TwoHanded gaat de IJspegeltrophy van 2016-2017 naar Junique Raymarine . Panther komt op de tweede plek en Off Course wordt derde.

Unique IJspegelTrophyDH

Op een zonovergoten haven nemen we afscheid van alle deelnemers van de IJspegeltrophywedstrijden en hopen we elkaar weer te zien op de NSR of bij de start van de nieuwe IJspegeltrophy 2017-2018, die in oktober weer van start hoopt te gaan.

Aly Anink-van Driel

 


Sponsoren van de IJspegelTrophy

VanVuuren400

 

 MeeuwisseLogo