Wedstrijdverslag Albatros 16 oktober 2016

16 oktober 2016, eerste IJspegel zeilwedstrijden van seizoen 2016-2017

Zondagmorgen vroeg op weg naar Scheveningen staat aan de westelijke hemel een prachtige maan. Het is helder weer en de maan lijkt de hele hemel in te willen nemen. Het is volle maan en twee dagen voor springtij. De wind komt uit de ZO hoek en volgens het marifoon weerbericht kunnen we 5-6 Beaufort verwachten bij de kust van Scheveningen. Passage Weather geeft veel blauw langs de kust( 15 knts) maar iets verder op zee worden de kleuren groener ( 20-25 knts). We gaan er toch maar voor. De golfhoogte zal niet boven de 0,7 meter komen en met oosten wind zijn we ook eens een keertje hoge wal.

Na de vergadering van de zeilcommissie worden op de Albatros te taken verdeeld. We gaan een nieuwe dekbaas opleiden. Verder moet er iemand de vlaggen doen, borden ophangen en toeteren. Het komt allemaal goed en vol goede moed varen we naar buiten waar we een gladde zee aantreffen met een koud windje uit het ZO. De Albatros vaart op de aangegeven plaats op zee eerst nog een aantal rondjes voor we definitief voor anker gaan, maar dan is het toch zover en gaat de spijker erin en liggen we 2 nm west van de haveningang voor anker.

Vanwege de internationale deelname uit Aachen worden de mededelingen in ieder geval voor groep 1 in het Engels gedaan. Omdat de wind de redelijk stabiel is, kan de baan voor de Twohanded al om 11.00 uur voor de eerste keer worden omgeroepen en met een bovenboei op 155 graden en afstand van 1,3 nm gaan om 11.30 uur de deelnemers van groep 1 van start. De wedstrijdleider vindt echter dat de boten niet zo mooi over de lijn gaan en na de start van groep 1 gaat voor de twee overgebleven groepen de uitstel erin en wordt de pinend verlegd. En inderdaad ligt de lijn er nu mooier in en gaat groep 2 is om 11.45 uur van start gevolgd door de, altijd wat voorzichter startende, Twohandeds. Zij gaan voor een middellange afstandsbaan van 16nm.

Bij groep 1 zien we al gauw dat  Aquis Granus van de Universiteit uit Aachen voorop gaat. Hun blauwe spi steekt fier af tegen de heldere hemel en zij arriveren 23 minuten na het startschot weer bij de benedenboei.  Het licht is heel fel en geeft een kleurrijk schouwspel van de naar beneden komende boten met spi’s. People volgt als tweede, Barracuda met Simon Wijsenbeek aan boord komt als derde langs, en ook de IJsvogel behoudt de aansluiting en sluit de nieuwe deelnemer Big Biche de gelederen. Groep 1 moet drie rondes varen.

Bij groep 2 gaat Flying Dolphin voorop met Redan op de hielen. Bij de benedenboei zien we de spi van de Redan de spi van Flying Dolphin afdekken. Flying Dolphin gaat wel als eerste rond.

1 Flying Dolpin en Redan bij benedenton

Na Redan volgt  Rosetta met Joule. Lucifer en Smooth blijven ook goed meedraaien. Er staat een heerlijk briesje. De zon wordt wat warmer en erg warme kleding kan uit. Wij eten ondertussen onze eitjes en houden de boten nauwlettend in de gaten. Er staat een gemiddelde wind van 12 knopen. Soms lijkt het of de wind wat afneemt, maar de boten blijven goed varen en blijft het prachtig weer.

De boten van groep 2 komen finishen. Flying Dolphin is als eerste over de lijn, gevolgd door de Redan en Rosetta. Gecorrigeerd blijft de uitslag hetzelfde en wint Flying Dolphin de eerste race in groep 2.

Bij groep 1 komt Aquis Granus als eerste aan bij de Albatros, gevolgd door People van de Zeezeilschool. Barracuda is derde. IJsvogel komt welliswaar als 4e binnen, maar wint gecorrigeerd deze wedstrijd. Barracuda wordt gecorrigeerd tweede en Big Biche derde. In de verte zien we de spinnakers van de TwoHanded langs de kust gaan. Gestaag vervolgen zij hun te varen mijlen.

De wind is wat gekrompen en de boevenboei gaat naar 140 graden en 1,3 nm. Zowel groep1 als 2 gaan drie rondes varen. Vlak voor de start van groep 1  gaat nog 5 minuten de uitstel erin om de Windshift de gelegenheid te geven op tijd bij de start te kunnen komen. Het is niet helemaal duidelijk of ze dit signaal hebben begrepen want we hebben niet de indruk dat ze zich erg haasten. Al met al gaat om 13.15 uur groep 1 met een wat rommelige start op weg naar boven. Windshift gaat 2 minuten en 10 seconden na het startschot toch nog over de startlijn.

Bij groep 2 maakt Flying Dolphin een mooie start en zien we ook de Antares over de lijn gaan. Het is mooi helder weer, niet zo koud meer en de wind neemt iets toe naar gemiddeld 15 knopen en komt het bord H te hangen.

Van de TwoHanded zien we Junique voorop gaan en richting Scheveningen ton varen. Bij de benedenton heeft Aquis Granus problemen met spi en maken een royale ronding om  de Albatros.

2 Aquis achter AlbatrosPeople maakt hier gebruik van en gaat op kop. Barracuda volgt hen. IJsvogel gaat ook door met BigBiche achter zich.

5 BarracudaDe Windshift komt met een gele halfwinder naar beneden. Bij de benedenton hebben ze helaas toch wat problemen en lijken even op weg naar Engeland te gaan. Ook groep 2 meldt zich bij de benedenton. Flying Dolphin weer voorop met Redan en Rosetta er achteraan. Joule, Lucifer, Anteres en Smooth volgen.

In de verte zien we Off Course en Sables zich gestaag voort bewegen naar de Scheveningen Ton. Ondertussen komt Junique finishen en heeft People problemen met spi en vaart ook de benedenboei zeer royaal voorbij.

7 JuniqueAquis passeert zo weer People en Barracuda rondt zeer beheerst de benedenton om aan haar laatste rondje te gaan beginnen.Big Biche en IJsvogel zijn gelijk beneden. Op de IJsvogel verliezen ze een Nike schoen die verbazend snel door de boeienboot uit het water wordt gehaald. Tenslotte houden we van een schone zee.

4 IJsvogel bij benedenboei

 

In de laatste ronde haalt Flying Dolphin Big Biche en de IJsvogel in.

Ondertussen stuiven de overige Twohanded boten over de finishlijn. Maverick komt als tweede, Panther als derde.

8 Panther J-Quattro is in tijd vierde. Firestorm en Happy hebben hun spi in een zandloper veranderd. Imajine finisht na de Firestorm. Off Course en Sables zijn in tijd de hekkensluiters. Gecorrigeerd wint Junique, wordt Panther tweede en Maverick derde.

Ondertussen zij we ook de boten van groep 1 en 2 aan het finishen.

In groep 1 zijn in tijd Aquis en People de snelsten, maar gecorrigeerd wint de Barracuda, wordt Big Biche tweede en IJsvogel derde. Bij groep 2 wint de Flying Dolphin in tijd en gecorrigeerd, wordt Redan tweede en Joule derde.

De dagprijs gaat voor groep 1 naar Barracuda, voor groep 2 naar Flying Dolphin en bij Two Handed is Junique de winnaar.

In het Spuigat is het goed toeven. Buiten is het nog prachtig weer en zo sluiten we met een gezellige prijsuitreiking een mooie IJspegeldag af.

Aly Anink-van Driel


Sponsoren van de IJspegelTrophy

VanVuuren400

 

 MeeuwisseLogo