Wedstrijdverslag 11 december 2016

Albatroscup, laatste IJspegel van 2016.

Zondag 11 december is het weer zover. We gaan weer IJspegelen. Het weerbericht van zondagmorgen is minder veelbelovend dan dat het de dag daarvoor was. ’s Nachts heeft er toch wel een windje 6 gestaan uit het NW. Als we ’s morgens om 07.00 uur naar de golfhoogte kijken staat er bij Goeree nog 2,5 meter. We zuchten een beetje, maar vertrekken toch maar vol goede moed naar Scheveningen.  Tenslotte is het vooruitzicht dat de wind zal afnemen en daarmee de golfhoogte.

In Scheveningen aangekomen staat er nog een behoorlijke swell, al lijkt de wind wel wat minder dan 6 Beaufort. Bij de voorbespreking wordt besloten de elementen te trotseren en de Noord in te gaan.

Hoewel we deze keer varen om de Albatroscup hebben we niet de Albatros als startschip. Deze is samen met de Estrella verhuurd voor een viswedstrijd en moeten wij het doen met de Condor. Een wat kleinere boot dan de Albatros. Een catamaran met een lengte van 15 meter en 6 meter breed, diepgang 0,90 cm. Met deze Condor wordt getenderd naar schepen die voor de kust voor anker liggen.

DSC 0016

Ze wordt vooral gebruikt om passagiers te vervoeren. Binnenin het schip staan ook vier rijen stoelen, is er een kleine kombuis en een stuurhut die lijkt op de cockpit van een vliegtuig. We varen deze keer met Thomas en Kees.  Om half tien vertrekken we uit de haven en we zijn benieuwd naar het karakter van het schip. Al direct laat Thomas de motoren brullen. Het lijkt wel een Hoover. En zo verlaten we al op flinke snelheid de haven van Scheveningen. En inderdaad er staat een behoorlijke swell. Het schip beweegt alle kanten op, maar maakt met 28 knopen toch ook flinke voortgang. Voor we het weten liggen we op onze plek 1,3 nm Noord van de haveningang.

Nu zijn we wel benieuwd en een ook beetje ongerust hoe het ankeren zal gaan. Dit zou met de hand moeten gebeuren en het noodanker hangt eraan. Gelukkig weten Thomas en Kees van wanten en liggen we al snel achter het anker te deinen. In eerste instantie verlijeren we nog wel wat en komt de pier steeds dichterbij, maar met wat meer lengte aan de ankerlijn liggen we al gauw als een huis. Het schip is in zijn bewegingen wel wat wreed en minstens één hand aan de reling is echt noodzakelijk.

We zien de eerste boten al komen. Wind is onder de twintig knopen, maar de golven zijn wel hoog. Het materiaal staat wat meer onder druk en handling aan boord gaat ook wat langzamer. Dan zijn er al de eerste boten die melden weer even terug te gaan naar de haven om een en ander op te lossen. De hele dag zal dit zo door gaan.

Bij de TwoHanded wordt er een baan voorgelezen waarin 7 boeien zijn opgenomen. Deze keer wordt een aantal malen gevraagd deze lijst te herhalen. Lang binnen zitten, de baan opschrijven en dan daarna in de computer zetten moet deze keer kennelijk onderbroken worden om even het hoofd buiten het luik te steken en een fris hapje lucht te nemen.

Om half twaalf is de eerste start. De bovenboei ligt op 290 graden, 1,1 nm en groep 1 en 2 gaan voor drie rondes. Bij groep 1 gaat Bucket List als eerste gevolgd door IJsvogel. Bij groep 2 zien we Redan, Flying Dolphin en Rosetta als eersten over de lijn naar de bovenboei vertrekken. Bij de TwoHanded is het een drukte van belang op de startlijn, waarbij J-Quattro, Panther en Maverick meer bij de pinend zien en Junique, redelijk vrij van de overige boten, wat meer voor het Startschip kiest. En zo is om 11.40 uur deze klasse op weg naar de Houtrust.

1.start Two handed

Ook de krachten van wind en golven eisen hun tol. Bucket List verliest controle over zijn spi . Als een sleepanker hangt deze achter de boot. Helaas geeft Bucket List op en vertrekt naar de haven. IJsvogel neemt de leiding over en geeft deze niet meer af.  Zij vervolgen de nog te varen rondjes en komen als eerste van groep 1 over de finishlijn.

2.IJsvogel

Bij groep 2 komt Redan als eerste bij de benedenboei, gevolgd door Flying Dolphin, Joule en Rosetta. Flying Dolphin heeft ook wat problemen met spi en verliest aanmerkelijk op bovengenoemde boten.  Zij komen echter terug, maar moeten bij de finish toch Redan en Joule voor zich laten. Deze race wordt gecorrigeerd gewonnen door Redan, met Joule op een tweede plek.

De TwoHanded hebben ondertussen de Houtrust gerond en gaan op weg naar de door de Dickson ingelegde X-ray boei. Kleurrijke spi’s fleuren de horizon. Zo komen de boten ook weer meer in het zicht van de Condor.

Om 13.25 is er een tweede start van groep 1 en om 13.30 uur van groep 2. De nodige boten hebben het zwaar gehad en zijn vroegtijdig terug gevaren naar de haven. In groep 1 hebben we nog drie deelnemers en in groep 2 nog 6. Ze starten allemaal keurig weg. Redan valt in het startschot en is daarmee als eerste van groep 2 op weg naar boven. Rosetta heeft toch ook wat ‘pechies’ en verlaat het wedstrijdveld. Er zijn er nog 5 over. Bij groep 1 geen line honors voor IJsvogel, maar zijn deze keer voor de People. Gecorrigeerd wordt Triple P eerste in deze tweede race.

Bij groep 2 komen Redan, Flying Dolphin en Joule met zijn drieën op de finishlijn aanstormen. Redan wint in tijd, maar Joule wordt gecorrigeerd eerste.

10.Joule

De TwoHanded draaien ook hun rondje rond de boeien en dan komt Maverick als eerste op de finishlijn af. We zien dat Erik van Vuren aan het roer staat. Chris was deze dag verhinderd. Erik en Raymond winnen in tijd en gecorrigeerd deze race van de TwoHanded en wordt Junique tweede. In deze klasse zijn er 9 boten gestart en zijn er tenslotte 7 gefinisht.

11.Maverick

Als alle boten binnen zijn en het leeg gaat worden op de Noordzee, gaan we ook weer op de haven aan. De Condor laat nog één keer zijn motoren brullen en wij stuiven over de golven van de Noordzee richting Scheveningse Haven. Helaas knikte de vlaggenstok van de finishlijn onder dit geweld..

In het clubhuis is er weer een warme prijsuitreiking. De winnaars van de Albatroscup  zijn in groep 1 de IJsvogel, groep 2 de Joule en bij de TwoHanded de Maverick. Namens Rederij Vrolijk ontvangen alle deelnemers, als herinnering aan de Albatroscup, een kleurrijke wintermuts. Bovendien wordt het vierkant pannetje uitgereikt aan de IJsvogel vanwege de eerste keer line honors en ontvangt de Joule, vanwege de stijgende lijn, een mooie grote kalender beiden aangeboden door Watersport Vrolijk.

En zo zijn de wedstrijden om de Albatroscup weer voorbij en zitten de IJspegel wedstrijden er voor 2016 ook weer op.

Namens het Team van de Albatros wensen wij een ieder fijne feestdagen toe en hopen we elkaar weer te ontmoeten op 29 januari 2017.

Merry christmas

Aly Anink-van Driel

 

 


Sponsoren van de IJspegelTrophy

VanVuuren400

 

 MeeuwisseLogo