dsc-7162

NK Kleinbootvissen 7 mei 2022

NK Kleinbootvissen 7 mei 2022

Bij toerbeurt organiseren de bootvisverenigingen van de Nederlandse kust onder auspiciën van de NFB jaarlijks het Nederlands kampioenschap kleinbootvissen. In 2022 is Scheveningen weer aan de beurt. Dit jaar in coproductie van Jachtclub Scheveningen en Zeevisvereniging De Afrit.

De naam kleinbootvissen zegt het al: we gaan met relatief kleine bootjes de zee op om volgens een strikt wedstrijdreglement met de hengel zoveel mogelijk vis te vangen.

Omdat het om relatief kleine bootjes gaat, de kleinste soms minder dan 5 meter lang, is het van belang dat de zeegang veilig en liefst ook comfortabel varen en ankeren mogelijk maakt. Daarom is het vaak tot kort voor de gekozen datum onzeker of een wedstrijd door kan gaan. Tevoren worden daarom ook uitwijkdata aangewezen. Veiligheid boven alles! Uiteindelijk is het niet alleen aan de organisatie, maar ook aan de individuele schipper om te beslissen of er veilig kan worden gevaren.

Dit jaar vindt de wedstrijd plaats op zaterdag 7 mei, met als uitwijkdata 14 mei en 28 mei.

Inschrijving vindt plaats met gebruikmaking van het inschrijfformulier elders op deze website. Late beslissers kunnen ook nog inschrijven op de dag van de wedstrijd. Het inschrijfgeld bedraagt €20 per boot bij voorinschrijving, en €25 bij inschrijving op de dag van de wedstrijd.

Klik op de volgende button om in te schrijven.

INSCHRIJVEN KAN HIER

Gestart wordt vanuit de derde haven van Scheveningen, van waaruit ons startschip de Dickson de vloot aanvoert naar het aangewezen visgebied. Dat gebied ligt dit jaar tussen Scheveningen en Kijkduin, binnen de verbindingslijnen van 4 sets coördinaten.

Het gaat ook dit jaar om het vangen van zoveel mogelijk kilo’s maatse vis, waarbij voor de soorten waarvoor geen wettelijke minimummaat geldt zoals de schar, een minimummaat van 20 cm wordt gehanteerd. Vissen waarvoor een meeneemverbod geldt, zoals de aal, de zalm en de zeeforel, tellen niet mee. Die moeten direct na het vangen worden teruggezet. Ook makreel, horsmakreel en geep tellen niet mee. En voor de zeebaars geldt een wettelijke limiet van 4 (maatse) vissen per boot. De weging vindt na afloop van de wedstrijd plaats onder toezicht van vertegenwoordigers van de NFB. Voor elke aangetroffen vis die niet aan de minimummaat voldoet wordt een kilo van het resultaat afgetrokken.

Een meer uitgebreide en gedetailleerde versie van het wedstrijdreglement volgt nog.

Behalve een prijs voor de beste individuele boten is er ook een wisselprijs (de “joon”) voor de beste vereniging. Daartoe wordt het resultaat van de beste 5 boten per vereniging opgeteld.

De organisatie probeert met hulp van sponsors een aantrekkelijke prijzentafel aan te kunnen bieden, en bekers voor de nummers 1, 2 en 3.

Sponsoren van het Nederlands Kampioenschap Kleinbootvissen

logo-afrit
Logo klein JCS