Wedstrijdverslag

(5 feb 2017)

Hoi allemaal, het was weer een goede zeildag met weinig wind, we hadden een voorde wind se start met stroom tegen waardoor toch nog een aantal boten last hadden om op tijd aan de start te komen.

Dan nog even een herhaling van hetgeen we besproken hebben om de motor 4 minuten voor de start uit te schakelen, ook niet stand-by te zetten, tenzij je om wat voor reden dan ook het van te voren meld dat je problemen hebt om de motor weer te starten dan kunnen we het beter controleren dat je nog even snel bij de startlijn kunt komen met de motor aan want dat is niet toegestaan.

Dat ik het nog een keer herhaal is voor diegene die er de laatste keer niet bij waren.

Laten we ons er aan houden en zo nodig elkaar controleren, want we hebben geen start finish boot en een goed zeemanschap staat hoog in het vaandel.

 Tot over 2 weken

Groet Flip

IJskegel14 11 9

Tussenstand 2016-2017

IJskegelen

Staat het eigenlijk wel in de Dikke van Dalen? Elke 2 weken in de winter zijn er van die gekken (lees: enthousiaste zeilers) die op hun boten stappen om met en tegen elkaar een wedstrijdje te zeilen. Geen ingewikkelde banen met boeien, maar gewoon om de bestaande betonning voor de kust van Scheveningen. Eigenlijk een toertochtje voor het hele gezin om de feeling met de zee niet kwijt te raken.

In de winter

Het winterseizoen kunnen we niet zonder te varen doorkomen. Daarom heeft de Jachtclub Scheveningen in het vrije weekend van het IJspegelcircuit de IJskegel bedacht. Niet nieuw, we doen dit alweer een tijdje, maar soms lijkt het net of niet iedereen het weet. Als we ons zo rond 10 uur verzamelen in ’t Spuigat zien we toch meestal dezelfde gezichten. Als het mooi weer is, is het altijd drukker. Aan het begin en het eind van de serie is dit ook het geval. Allemaal natuurlijk heel verklaarbaar. Tijdens de echte winter, voor zover we die nog hebben in dit land, is de kans best groot dat de wedstrijd wordt afgelast.

Varen of niet varen

Het doorgaan van de wedstrijd wordt in onderling overleg bepaald. IJs en sneeuw zijn de onbespreekbare spelbrekers, dan wordt het gewoon te gevaarlijk. Wind kan te hard zijn of golven te hoog, uiteindelijk bepaalt de schipper of zijn of haar bemanning het aan kan. Het moet wel leuk blijven.

De wedstrijd

Dat het leuk is blijkt wel weer als we op het water zijn. Velen hebben het altijd over “buitenspelen”. En dat is het ook gewoon. Lekker uitwaaien na een stressvolle werkweek. Even de kop leegmaken.  Een betere manier van inspannend ontspannen is er niet. De adrenaline voor de start, de concentratie bij de boeien en de ontlading na de finish. En dit allemaal zonder al te veel gedoe.
We varen met standaard zeilen, geen spinakers of oversized lichtweer zeilen. Dus eigenlijk geen enkele aanleiding om niet mee te doen.

En als de drive er niet is om zelf te varen dan is er vaak ook de mogelijkheid om mee te varen.  Misschien kan een bemanningspool hier uitkomst bieden. Een grote vloot aan de start geeft toch de leukste onderlinge strijd. Gezellig gedrang bij de boei. Wie maakt het beste gebruik van stroming en windshifts.

Tenslotte

Kortom een prima besteding van de zondag en een bijzonder leuk clubevenement om niet te missen. En als het IJskegelen naar meer smaakt, dan kunnen we bijna naadloos doorschuiven naar het Woendagavond zeilen.
Tot ziens op het water.
Erik van Houten (Gamble)

De IJskegelwedstrijd

Vanaf 10 uur bent u welkom in clubhuis 't Spuigat voor koffie en de briefing. We bekijken het weer en gaan kijken hoeveel rondjes we gaan doen. Op de baantekening onderaan vind je de baan, de startlijn ligt tussen de Oostkardinaal en de Westkardinaal. De start is om 12:00 uur, via kanaal 72 wordt het 10 minuten signaal aangekondigd en verder afgeteld tot de start.
De finish is gelijk aan de startlijn, maar wordt aangevaren vanuit het Noorden. Om te finishen draai je een rondje om de Oostkardinaal, neem de tijd op als je de lijn passeert. Die tijd geef je door op kanaal 72 met de naam van je schip.
De prijsuitreiking vindt dan in 't Spuigat plaats, meestal tussen 3 en 4 uur.

De data voor de wedstrijden zijn: 23-10, 6-11, 20-11, 4-12 en 18-12 in 2016, 5-2, 19-2, 5-3, 19-3, en 2-4 in 2017. De laatste wedstrijd is de BaggerCup.

Inschrijven kan bij de wedstrijdleider Flip Wiemans, email f.wiemans.[antispam].@gmail.com

De uitslagen worden per mail thuis gestuurd en komen ook op deze pagina.

JCS IJskegelbaan


Sponsoren van Jachtclub Scheveningen