Wedstrijdverslag 29 januari 2017

Vernieuwde IJspegeltrophy wedstrijden op 29 januari van start.

Tijdens het winterreces van de IJspegeltrophy wedstrijden is na rijp beraad, door de zeilcommissie van Jachtclub Scheveningen, besloten dat ORC 1-2 deelnemers, in plaats van twee wedstrijden, nu drie wedstrijden per wedstrijddag zullen gaan varen. Diverse deelnemers hadden hierom verzocht. Uiteraard zal een en ander alleen uitgevoerd kunnen worden als de weersomstandigheden dit toelaten.

En zondag 29 januari ’17 is het dan zover. Op het mededelingenbord van de IJspegeltrophy komt te staan dat er drie wedstrijden voor ORC 1 en 2 gevaren zullen gaan worden. De TwoHanded klasse vaart zijn gebruikelijke middellangeafstandsrace.  De startvolgorde wordt ook gewijzigd. De eerste start om 11.30 uur zal zijn voor de TwoHanded, gevolgd door ORC1 en ORC 2.

Na al deze mededelingen vertrekt het wedstrijd comité naar de Albatros, waar om half tien de trossen los gegooid worden. Om 10 uur ligt de Albatros 1,8 nm west van de haveningang voor anker. De stroom komt tot 13.30 uur uit de Noord en de wind is ZW. Al snel liggen we dwars op de golven te rollen. We maken een flinke schuiver en alles wat op de kaartentafel lag ligt daarna op de grond. Het vastmaken van de oranje vlag op de bak heeft ook heel wat voeten in de aarde. Dan wordt het wat rustiger en kunnen we wat ontspannener verder met onze klus. De boevenboei gaat naar 210 graden, afstand 1,0 nm en ORC 1 en ORC 2 zullen twee rondes varen.

Maar eerst moet de TwoHanded weggestart worden. Ze krijgen een mooie baan van bijna 17nm voorgeschoteld. Altijd weer spannend of de baan, die via de marifoon wordt medegedeeld, goed wordt ontvangen en een ieder alles heeft kunnen opschrijven. Maar om 11.30 uur hebben we, zonder al te veel interruptie, een mooie spectaculaire start, met stroom mee over de lijn, van de TwoHanded klasse. Een ieder bevecht zijn plekje en goed verdeeld over de lijn vertrekken zij naar de ZandMotor C boei.

IMG 1897
Foto: Anke Haadsma

De start van ORC 1 volgt om 11.35 uur en 5 minuten later de ORC 2 groep. Bij ORC 1 gaat Barracuda als eerste over de lijn. People is wat aan de late kant. Zij moeten er nog een beetje inkomen. Bij ORC 2 gaat Smooth vlak voor de start over de lijn, maar heeft ruimte om te dippen en vertrekt zo als eerste van ORC2. Rosetta en Redan zitten wel erg dicht bij elkaar. Tenslotte zijn alle boten uit het startgebied vertrokken en moeten wij snel aan de gebakken eieren. Maar eerst nog even de finishlijn erin, want voor je het weet komen ze alweer finishen.

En inderdaad als er 37 min 45 sec zijn verstreken komt Visione als eerste over de finishlijn. Al snel gevolgd door IJsvogel en Barracuda. People sluit de gelederen. Visione was deze race toch niet snel genoeg want gecorrigeerd wint IJsvogel.

Bij ORC 2 gaat het ook snel. Het is prachtig zeilweer geworden met gemiddeld 20 knopen wind en af een toe een zonnetje. Er wordt gespinnakerd en zo te zien heeft iedereen er zin in.  Als eerste in tijd komen Redan en Flying Dolphin tegelijk op de finishlijn aanstormen. Flying Dolphin wint en is 1 seconde sneller dan Redan. Binnen 20 seconden is Rosetta ook binnen en blijkt gecorrigeerd de snelste van deze drie en wint deze eerste race.

De TwoHanded zien we aan de horizon voorbij komen en wij gaan verder met de tweede race. Om 12.40 is de start voor ORC 1 en vijf minuten later voor ORC 2. Ook deze race is nog met stroom mee in het kruisrak. Wederom vaart Visione voorop, de afstand met nummer twee is deze keer groter dan in de eerste race. Bij de finish heeft Visione een gat geslagen van meer dan 3 minuten met People en 4 minuten met IJsvogel en Barracuda. Gecorrigeerd wint Visione. Ook ORC 2 deelnemers gaan weer als een trein. Na bijna 36 minuten meldt zich Flying Dolphin. Redan komt als tweede, gevolgd door Rosetta.  Smooth en Windshift sluiten de rijen en hebben 47 minuten nodig om deze race te volbrengen. Flying Dolphin wint ook gecorrigeerd.

Vanuit het TwoHanded veld krijgen we afmeldingen. Majic Potion, J-Quattro en Sables gaan huiswaarts. De rest van het veld vaart gestaag door en wij gaan de derde race voor ORC1 en 2 beginnen. Lucifer geeft aan ook huiswaarts te keren, maar de overigen hebben nog wel zin in een derde potje. En daar gaan we weer. De Albatros is ondertussen gedraaid en ligt nu comfortabeler met de kop in de wind. Stroom is dus nu tegen op de startlijn. Het starten gaat ook aanmerkelijk rustiger. Op het startschip zien we wel de spinnaker van de TwoHanded deelnemer Junique dichterbij komen. Zij zullen finishen als we bezig zijn met de start van ORC 2. Junique draait na de finish mooi achter het veld van de startende boten langs en om 13.55 uur is het hele ORC veld weer op weg naar de bovenboei. Direct daarna komt Maverick binnen. Voor hen zit de tocht van 17nm er ook weer op.

Veel tijd om nog een lekker broodje gehakt van Gerrie te eten is er niet. De TwoHanded druppelen verder binnen. Visione vaart weer als een bezetene en slaat een gat bij de finish van 4,5 minuut op IJsvogel die wel als tweede binnen komt.

IMG 1935
Foto: Anke Haadsma

Flying Dolphin heeft zijn routine weer te pakken en houdt Rosetta met net geen drie minuten verschil op afstand. Redan en Dolce Vita komen vlak achter Rosetta binnen. Gecorrigeerd blijken Visone en Flying Dolpin weer de winnaars van deze race.

Langzaam maar zeker is het hele veld binnen en zien heel in de verte we nog één bootje zwoegen tegen wind en stroom, op weg naar Zandmotor Delta boei. Gelukkig daar komt een spinnaker en dan met stroom mee wordt de laatste deelnemer van de TwoHanded klasse naar de Albatros geblazen. De Wind of Change finisht om 15.06 uur en daarmee is de laatste deelnemer binnen en kunnen we anker op. Een fantastische dag zeilen zit er weer op.

IMG 1845
Foto: Anke Haadsma

En zo hebben al deze deelnemers kunnen oefenen op het wedstrijdwater van het WK ORCi/IRC, dat in 2018 voor de kust van Scheveningen plaats zal gaan vinden.

In het clubhuis is het weer goed toeven. De erwtensoep van Huib smaakt uitstekend en Wytse Bouma houdt een stimulerend praatje over de ZeilRace en Rally die deze zomer naar Plymouth gaat.

De winnaars van vandaag zijn Junique bij de Twohanded, Visione bij ORC1 en Flying Dolphin bij ORC2.  Het is een mooie dag zeilen geweest.

Tot over 14 dagen voor het vervolg van deze IJspegeltrophy wedstrijden.

Aly Anink-van Driel


Sponsoren van de IJspegelTrophy

VanVuuren400

 

 MeeuwisseLogo