Wedstrijdverslag Albatros

Atoomcup, laatste races om de IJspegeltrophy zaterdag 2 en zondag 3 april 2016

Zaterdag 2 april 2016

Deze keer hebben we een kleine bezetting op de Albatros. We kunnen niet met 1 persoon minder en daarom vertrekken we iets later omdat Ljubinka wat tegenslag had in het bereiken van de Albatros. Op zee zet Willem er flink de sokken in. En om 10.15 uur liggen we dan toch op de plek, 2 nm west van de haveningang. Het anker gaat erin. Ondertussen heeft Gerrie ons al verteld dat er al ¼ miljoen orders binnen waren voor het nieuwe Tesla Model 3.

De roeiers komen ook naar buiten, want de zee is blak en de wind ver te zoeken. Een nieuwe deelnemer, Intention, komt ons hartelijk goedemorgen wensen en rekent weer op fijne wedstrijden uit de koker van Peter. We gaan weer ons best doen.
Op de marifoon komt de Kitty van de KNRM. Ze zijn bezig met een zoekactie. Als we wat verdachts zien dat dan gaarne melden op kanaal 73 of 16.

Om 11.20 uur wordt de uitstel gehesen. Dan komt er toch een licht briesje en gaat de bovenboei erin op 220 graden en 1,0 nm. Groep 1 en 2 gaan voor twee rondes. De TwoHanded klasse krijgt een baan waarin de twee variabele boeien zijn opgenomen. De Dickson heeft ze al op hun plek gelegd.FSC 9404
En zo hebben we om 12.40 uur een eerste start van groep 1. Twee van de groep starten over bakboord en drie van de groep over stuurboord. Zij hebben een all clear start. De stroom staat tegen op de startlijn, de wind is rond de 7 knopen. Bij groep 2 manoeuvreert een ieder zich zo dicht mogelijk tegen de startlijn aan, helaas de Griel neemt teveel ruimte en is bij het startschot over de lijn. Triple P ligt bij het startschip, de Ruimte bij de pinend en de rest er tussen in. Griel is in een vloek en een zucht weer terug en begint aan zijn reis naar de bovenboei. Penny Wise sluit na vele minuten de gelederen. Ondertussen zijn de TwoHanded boten ook gestart. Maverick glijdt als eerste over de lijn, Panther volgt als tweede.
Langzaam maken de boten voortgang naar de bovenboei. De wind houdt het gezien met uit 220 te waaien en wandelt langzaam maar zeker naar de 260 graden. Vervangend merkteken wordt gelegd op 260 en 0,9 nm.

Eenmaal bij de bovenboei komen de boten gezwind naar beneden zetten. Groep 1 wordt aangevoerd door Skarp. Zij beginnen aan hun tweede ronde. Bij groep 2 is er sprake van een enorme spreiding. Triple P ligt royaal voorop bij groep 2. Er wordt dan ook besloten deze groep af te korten bij de benedenboei. De kans dat anders een groot deel van de vloot de tijdslimiet niet haalt wordt bij 2 rondes varen wel erg groot.

Triple P finisht 45 minuten na de start. De Ruimte heeft 14 minuten, in gecorrigeerde tijd 6 minuten meer nodig. Redan zelfs 31 minuten, in gecorrigeerde tijd 19 min en Lucifer 34 minuten, in gecorrigeerde tijd 21 minuten als zij  na de Triple P over de finishlijn komen.
In groep 1 komt Skarp als eerste over de lijn. Gevolgd door People en daarna Moving Intelligence. Ijsvogel heeft in gecorrigeerde tijd 19 minuten meer nodig en Barracuda in gecorrigeerde tijd 26 minuten.
De wind blijft draaierig van karakter. FSC 9660
Er wordt om 14.35 uur nog een tweede race gestart beginnend met groep 2. Barracuda is nog niet binnen van groep 1. De bovenboei gaat op 280 graden en 1,0 nm.  Om 14.45 gaat groep 1 ook weg. Maar dan heeft de wind het weer gezien om vanuit 280 graden te blijven waaien. Zij wandelt stevig door naar de 360 graden. De wedstrijdleider kijkt het nog even aan, maar als een hele groep in rechte lijn naar de bovenboei gaat en de wind geen neiging heeft terug te wandelen schiet hij deze race eruit en kan een ieder naar de kant.
Ook de Two Handed waren al afgekort bij boei Y.

Al dat afkorten en afbreken heeft echter wel tot gevolg dat de gemoederen van sommige zeilers wat oververhit zijn en worden deze gevoelens met de wedstrijdleider gedeeld. In ieder geval emoties ten over, op deze dag één van de Atoomcup. Gelukkig is er nog een prijsuitreiking. Op deze mooie zaterdag  wint Skarp in groep 1, Triple P in groep 2 en wint Maverick bij de TwoHanded. Verder serveert Huib heerlijke patatjes en gebakken visjes, waar je je handen bij aflikt, en eet een ieder zijn buikje vol. Op naar dag twee van de Atoomcup.

Zondag 3 april
Op dag twee van de Atoom Cup ziet de weersverwachting er niet veel anders uit dan op dag één. Dat gaat weer heel wat hoofdbrekens kosten. De Albatros gaat voor anker op 1.7 nm West van de haveningang. De stroom moet nog om en er wordt ontdekt dat er een visboeitje op de plek zou kunnen liggen waar straks de pinend van de startlijn komt. Dat ding ligt dan danig in de weg. Dan maar weer anker op en een kleine 300 meter naar het westen. Daar liggen wel de Maartje en de Estrella, maar zij liggen niet in de weg voor een start of finishlijn.

Maar om 11.30 uur is er toch voldoende wind voor een start van groep 1. Met de bovenboei op 215 graden en 1,0 nm durft de wedstrijdleider groep 1 weg te sturen voor drie rondjes. Groep 2 gaat voor twee rondes. Bij de start van groep 1 zijn IJsvogel en Skarp niet op tijd onder de lijn en krijgen de X vlag voorgeschoteld. Barracuda duikt wel op tijd er onder en kan door varen. Zowel IJsvogel als Skarp komen terug. Bij groep 2 gaan Triple P en Redan na het startschot als eersten over de lijn. Mooi verdeeld volgt de rest. Penny Wise met de Genius beker op zak sluit wederom de gelederen. Bij de TwoHanded valt Tyger in het startschot, Panther is ook mooi weg en Wind of Change gaat als laatste over de lijn.

Voor de tweede ronde van groep 1 en 2 gaat het vervangend merkteken er weer in op 240 graden. Skarp ligt voorop, gevolgd door People die helaas bij de benedenboei door jakkert omdat zijn spival niet los wil. Moving Intelligence schiet er tussen door en gaat als tweede naar de boven. Bij groep 2 komt Triple P weer als eerste naar beneden. Bach en Flying Dolphin volgen. Intention is de vierde met Griel op de hielen. Saffier en Joule zijn stuivertje aan het verwisselen. Smooth zit er goed bij en dan volgt al de Lucifer met achter zich Marlijn, Penny Wise en Antares.FSC 9678
De wind blijft redelijk waaien en haalt soms de 8 knopen. Het zonnetje komt er door en het is goed toeven op de Albatros. In de verte zien we de eerste TwoHanded boten boei Y ronden en op weg gaan naar Drain West. Ze varen als het ware in een cirkel om ons heen en het is leuk om te proberen uit te vinden waar een ieder zich bevindt. Ondertussen varen groep 1 en 2 hun baantjes. Triple P komt alweer finishen. Bach volgt, Intention heeft Flying Dolphin geklopt en finisht in tijd als derde. Bij gecorrigeerde tijd wordt Triple P één, Bach twee en Flying Dolphin drie.

Groep 1 moet drie rondes varen. Skarp finisht 62 minuten na de start en wordt eerste, People finisht als tweede in tijd, maar gecorrigeerd wordt Moving Intelligence tweede en IJsvogel derde.

Er komt nog een tweede race. In eerste instantie wordt de bovenboei op 255 gelegd. Nog voor de start draait de wind naar 270 en gaat de uitstel er even in. Om 13.10 uur is het zover en vertrekt groep 1 naar een bovenboei op 270 graden.
Bij de start van groep 2 valt de Griel in het startschot en vertrekt ook deze groep naar boven. De wind blijft er in eerste instantie goed in staan. Bij de derde ronde zien we wel wat windwakken komen en vooral de Antares heeft het moeilijk. De eerste van de TwoHanded melden zich. Maverick finisht full speed als eerste, Firestorm volgt op bijna drie minuten en dan komt de Panther. Tyger volgt 38 minuten later. Off Course en Happy komen in een windwak te liggen, maar stromen gelukkig toch nog naar de finish. Wind of Change heeft heel veel achterstaand en geeft aan naar de haven terug te keren. Gecorrigeerd wint Firestorm deze race en wordt Panther tweede.FSC 9793
Groep 1 en 2 finishen ook. Antares heeft helaas pech, de tijdslimiet is verstreken en Albatros gaat anker op. Bij groep 1 wint Skarp, bij groep 2 worden Triple P en Bach beide eerste en eindigt Intention op de derde plaats.

Bij de prijsuitreiking trakteert de Amsterdam Yacht Club op champagne en nodigt Jacqueline Terpstra een ieder uit deel te nemen aan de Champagne, Kreeft en Oesterrace. Er zijn oesters van de Jachtclub Scheveningen en wordt er bekend gemaakt wie de winnaars zijn van de IJspegelTrophy 2015-2016.

In groep 1 is Moving Intelligence de overall winnaar, in groep 2 de Triple P en Panther wint in de TwoHanded klasse.

Het is zonnig. In en rond het clubhuis is het een hele drukte. De ijspegel zit er op.
Het IJspegel comité dankt een ieder voor zijn /haar deelname aan deze IJspegelserie en zij hoopt volgend jaar weer met een ieder aan de start te staan van een nieuwe IJspegelcompetitie.
Maar nu eerst op naar het zomerseizoen. Veel succes toegewenst.

Aly Anink-van Driel


Sponsoren van de IJspegelTrophy

VanVuuren400

 

 MeeuwisseLogo