De lente in aantocht bij IJspegel op 20 maart 2016

Deze keer is de windverwachting voor deze IJspegeldag rond de 15 knopen wind en wel uit een noordelijke richting. Weliswaar zal naar verwachting deze wind gepaard gaan met een miezer regentje. Maar vol goede moed vertrekken we met de Albatros naar de Noord waar 1,5 nm vanaf de haveningang het anker erin gaat. De wind houdt het voorlopig even op 7 knopen, maar er verschijnen blauwe stukken hemel aan het firmament en er komt zowaar een zonnetje tevoorschijn.

Volgens Gerrie kunnen we bungy jumpen op de pas weer geopende pier, maar wij moeten uitkijken dat we zelf niet bungy jumpen op een behoorlijk schommelde Albatros.
De Dickson is weer van de partij. En ook de Stormmeeuw is gerepareerd en zo gaan we met zijn allen aan deze zeilklus beginnen.

Voor de baan van de TwoHanded worden Mark X en Y gebruikt en de Nam22. Zo wordt een baan van ongeveer 13 nm gecreëerd. Voor groep 1 en 2 gaat de bovenboei op 355 graden en afstand 1,2 nm. Om 11.30 uur gaat groep 1 van start. We zitten in de kentering en draaien nog net niet met het startschip. Sweeny is als eerste weg bij de pinend. Skarp en Moving Intelligence volgen. People kiest voor de stuurboord slag. Bij groep 2 laat Smooth zich van boven de lijn naar beneden dippen. Gaat echter niet diep genoeg en heeft een OCS. IMG 6608
Griel gaat ook te vroeg met Joule boven zich. Joule zien we dippen en geven haar het voordeel van de twijfel. X vlag wordt gezet voor Griel en Smooth. Ze komen beide terug en zo gaat ook groep 2 op weg naar de bovenboei. De TwoHanded hebben om 11.40 uur een hele mooie start. Goed verdeeld over de startlijn en redelijk vallend in het startschot gaan zij over de lijn om te beginnen aan hun tocht naar de Nam22.

Als eerste zien we Skarp weer naar beneden komen, daarna Moving Intelligence. People ligt voor de IJsvogel maar moet bij het ronden van de boei IJsvogel voor laten gaan. Barracuda sluit de gelederen. Bij de tweede ronding is het de IJsvogel die de gelederen sluit. Het derde rondje wint Skarp in tijd, maar wordt Sweeny gecorrigeerd eerste.
Bij groep 2 voert Triple P de gelederen aan. Joule komt als tweede bij de beneden boei gevolgd door TU Delft en Saffier Nitro. Antares varend zonder spi, One wave ahead en Impuls sluiten de gelederen. Triple P blijft goed vooraan varen en zal deze race in tijd en gecorrigeerd winnen. Verrassend is de Ruimte die welliswaar als 6e in tijd over de streep komt toch gecorrigeerd tweede wordt. Joule wordt derde en Saffier Nitro vierde.

De TwoHanded klasse vaart ook gestaag door. Via Daan van de Dickson worden we op de hoogte gehouden waar ze zich bevinden. In ieder geval ver uit het zicht vanaf de Albatros.De tweede start van groep 1 is om 13.20 uur.  Boei 1 is

ondertussen verplaatst naar 330 graden. In snel tempo wordt ook de startlijn aan de nieuwe windrichting aangepast. Stormmeeuw is weer helemaal in vorm met Mario, Bas en Adriaan. De stroom staat nu over de lijn en groep 2 heeft er dan ook wat moeite mee. De eerste poging wordt een general recal. Bij de volgende start wordt de Uniform vlag ingezet. Smooth is de hele dag al erg gretig en ook nu gaan ze voor het startsein over de lijn. Zo ook de Marlijn en samen krijgen zij een ufd. FSC 9182
Aan de horizon verschijnt een kleurrijk geheel. De eerste TwoHanders komen er aan. Maverick gaat fier voorop. Vlak voor de finish nog wel een zandlopertje, maar die is ook zo weer weggewerkt. Na 2 uur en 14 minuten varen passeren zij de finishlijn.

Op het startschip wordt het kouder. Het regent en mutsen worden opgezet. Potloden voor het schrijven komen tevoorschijn, maar de eitjes en broodjes gehakt van Gerrie smaken weer best. Iedereen klaagt wel over koude handen. Met een positie dwars op de golven deinen we lekker verder. Ondertussen komt Skarp naar de benedenton. Sweeny en Moving Intelligence verwisselen stuivertje bij de boei en Sweeny gaat als tweede weer op weg naar boven.

Groep 2 komt mooi uitwaaierend naar beneden zetten. Triple P gaat wederom voorop. Bij de beneden boei komt een hele kluit aanzetten. Saffier Nitro en TU Delft gevolgd door Redan, met Flying Dolphin, Joule, Griel en de Ruimte er ergens tussen door. Met zijn allen gaan ze weer op weg naar de bovenboei. Smooth volgt, Lucifer gaat binnendoor, Marlijn neemt de boei ruim, Iluka en Penny Wise volgen. Dan komt de Antares, zonder spi, aanstomen en sluiten One wave ahead en Impuls de gelederen.
Alles weer naar de bovenboei voor de tweede ronde. De wind blijft wat steken net onder de tien knopen. Iedere keer weer zien we een spi van de TwoHanded komen. Firestorm finisht ongeveer een halve minuut voor de Panther, Majic Potion volgt een aantal minuten later. De spi van de Happy zien we al van verre komen. Zij finishen in tijd als vijfde.FSC 9298
Ondertussen draaien groep 1 en 2 hun rondjes en komt na drie rondes te hebben gevaren de Skarp als eerste finishen. Off Course, een TwoHanded, komt er tussen door en dan passeert de rest van groep 1 de lijn. Bij groep 2 vaart Triple P weer voorop gevolgd door Saffier Nitro, TU Delft, Redan en Flying Dolphin. Maar in gecorrigeerde tijd zal de Ruimte deze race winnen voor de Triple P, die tweede wordt, gevolgd door Redan en Griel.

De laatsten komen over de lijn. Ook de Wind of Change van de TwoHanded finisht nog tussen de deelnemers van groep 2  en met de Antares sluiten wij deze IJspegeldag af. One Wave Ahead en Impuls zijn al naar huis. De Albatros gaat anker op en vaart terug naar de haven. In het clubhuis is het goed toeven. De prijsuitreiking is weer gezellig en de Genius gaat deze keer naar de Smooth vanwege het gretige varen met helaas een X-vlag en later een ufd, maar als motto “Wie niet waagt, wie niet wint”. Verder zijn de bitterballen van Tessa, van de Lucifer, erg lekker en namens een ieder nog van harte gefeliciteerd.

Een dagje IJspegelen zit er weer op. Op naar 2-3 april, dan wordt de Atoomcup gevaren en zullen op zondag de winnaars van de IJspegeltrophy van dit seizoen bekend zijn.

Aly Anink-van Driel


Sponsoren van de IJspegelTrophy

VanVuuren400

 

 MeeuwisseLogo