IJspegelweekend 5 en 6 maart 2016

Zaterdag 5 maart 2016

Dit keer twee hele dagen buffelen in Scheveningen. Berijpte weilanden en een nevelig zonnetje geven de wereld een winterse aanblik. Na de ramen van de auto ijsvrij te hebben gemaakt rijden we, op zaterdag deze keer, in alle vroegte naar Scheveningen. In Frankrijk hebben ze code oranje afgegeven vanwege hevige sneeuwval.

In Scheveningen is de zee vlak, en staat er een lichte bries. Dat ziet er in ieder geval goed uit. De Albatros gaat de noord in en komt 2,5 nm Noord van de haveningang te liggen. Aan boord wordt alles klaar gemaakt voor de races van deze dag. Om half elf komt er echter een sein van Arjan dat de Zilvermeeuw is uitgevallen en dat de KNRM naar buiten komt om hem naar binnen te slepen. Dit moeten we even verwerken. Er ligt nog geen boei in het water, hoe krijgen we er in hemelsnaam nog een beetje leuke baan in.

De Zilvermeeuw drijft wel op een positie waar een startboei in het water gelegd kan worden. Dat gebeurt en door meer lengte te geven aan de ankerlijn van de Albatros komt er toch nog een startlijn, die redelijk ligt. De KNRM arriveert en alle boeien zijn nog aan boord van de Zilvermeeuw. Deze worden na overleg een stukje voorbij en onder de startlijn in het water gelegd zodat een eventuele andere boot deze kan oppakken om een finishlijn e.d.te leggen.

Daan is met de Dickson ook ergens op het water. Zij doen mee aan een oefening van de KNRM. Het blijkt dat ze rond half twaalf klaar zijn en dan wel een finishlijn kunnen leggen. Daarna moeten ze terug naar de haven. Zo we hebben een startlijn en een finishlijn. Nu de rest nog. Gelukkig ligt Drain E boei redelijk in de wind. Wel een beetje ver weg, maar ja je kan niet alles hebben. Voor groep 1 en 2 wordt er een Type II baan ingevoerd met Drain E als bovenboei en de pinend van de startlijn als benedenboei.

Twee rondes geven we ze. Dan zijn ze in ieder geval even onderweg en aan het zeilen. De TwoHanded krijgen een eigen baan. Toevallig ligt er een gele boei, door Arjan willekeurig in het water gegooid, iets verder dan de pinend en met behulp van de IJsvogel weten we de coördinaten van deze boei te bemachtigen en hebben we voor de TwoHanded een Mark X geregeld. Ook zij krijgen een Type II baan voorgeschoteld en hebben we alles klaar en kan de start procedure gaan beginnen. Precies om half twaalf vertrekken de deelnemers van groep 1. Skarp is als eerste weg en Barracuda sluit de gelederen. Zij waren wat verlaat ivm een kleine reparatie, maar kunnen toch aansluiten bij deze eerste start. 16 3 5
Groep 2 start 5 minuten later. Ook zij gaan zonder problemen op weg. De stroom staat in noordelijke richting en tegen bij de startlijn. Bij de TwoHanded zien we Ad Lagendijk achter het roer van de Maverick. Chris Schram is even in het buitenland. Op de Panther zitten Yvonne en Erik, Edith moet herstellen van een operatie aan haar schouder. De TwoHanded vertrekken keurig op weg naar SI boei en zo keert de rust weer op het startschip. De eitjes hebben nog nooit zo lekker gesmaakt als deze keer.

Om 12.24 is Skarp de eerste van groep 1 die de pinend rond en opnieuw naar boven gaat. Moving Intelligence volgt. People maakt door het niet goed weg krijgen van de spi een heel groot rondje, Ijsvogel gaat nog net voor Baracuda langs de boei. En daar gaan voor de tweede keer weer op weg naar Drain E.
Triple P is als eerste van groep 2 bij de pinend. Bach Yachting volgt. Als één na laatste zien we de Iluka om 12.50 uur langskomen. Impulse , ook dapper varend met de Duetta 94 , hebben we nog niet in het vizier.
Er staat een heerlijk briesje, de zon schijnt, de zonnebrandolie komt uit de tas. En zo is het weer goed toeven op de Albatros.
Er wordt volop gespinnakerd.  Met de skyline van Scheveningen op de achtergrond worden er mooie plaatjes geschoten van het spinakerveld dat we op ons af zien komen. Skarp finisht als eerste om 13.10 uur gevolgd door Moving Intelligence. Als derde over de lijn komt Triple P. Zij finishen om 13.25 uur gevolgd door Bach Yachting . Beiden zijn People, IJsvogel en Baracuda te snel af. In gecorrigeerde tijd wint Bach Yachting van Triple P en wint Bach Yachting deze wedstrijd in groep 2. Ook Impulse finisht, maar zij hebben maar 1 rondje gevaren en krijgen een dnf.16 3 5a
Ondertussen komen de TwoHanded langs Mark X . Maverick voorop gevolgd door Panther.
En Arjan is gelukkig weer terug met een andere boot, de Zeemeeuw. Hij is al op pad om er een echte bovenboei in te leggen. Benedenboei komt er ook in en de startlijn wordt gefinetuned. Om 14.15 uur is er weer een start voor groep 1. Deze keer varen ze een baan Type I. Vijf minuten later volgt groep 2. De stroom is aan het afnemen, de zon schijnt, de Twohanded zijn ondertussen aan het finishen en op het startschip is alles onder controle.

Bij de Twohanded wint Maverick in tijd en is Off Course in tijd de hekkensluiter. Gecorrigeerd wint Panther deze wedstrijd en wordt Off Course tweede.

Ondertussen draaien groep 1 en 2 hun rondjes. In groep 1 wint Skarp weer in tijd en gecorrigeerd. In groep 2 wint Saffier Nitro in tijd en gecorrigeerd. Wordt Bach tweede en wint Griel gecorrigeerd van de Redan. De Ruimte wordt vijfde en Triple P moet deze keer met een zesde plek genoegen nemen.
Impulse is niet meer komen finishen. We zien ze terug varen naar de haven. Anker van de Albatros kan weer op. Een enerverende IJspegel zaterdag zit er weer op.
In ’t Spuigat worden we getrakteerd op erwtensoep en gebakken vis. Een betere afsluiting van deze dag kan je je niet wensen. Morgen weer een nieuwe dag.

Zondag 6 maart 2016
Met het weerbericht van deze dag kan je alle kanten op. Bijna geen wind tot een 25 knopen wind. We gaan het zien. In ieder geval lijkt de wind uit het noorden te komen en gaan we nu vlak voor de wandelpier voor anker. Leuk voor de deelnemers van CPC. Kunnen ze tijdens het lopen naar de zeilbootjes kijken.

De Zeemeeuw is van de partij. Bij aankomst wordt Bas Molsbergen toegezongen. Hij viert vandaag samen met broer Michel zijn verjaardag. En dan gaan we turen naar de wind. Geen zuchtje wind te bekennen. Maar er staat wel een behoorlijk swell. Dus deinen we aardig heen en weer achter het anker van de Albatros.

Om 11.45 uur lijkt het er op dat er een start kan komen. Het blijft bij het aftellen van de oranjevlag want de wind draait en de baan moet er opnieuw in. De wind draait naar links en dan weer naar rechts. Tenslotte wordt er gestart en gaat groep 1 weg naar een bovenboei op 345 graden. Groep 2 heeft het ook moeilijk. Eerst een generall recall, dan de uniformvlag en tenslotte de zwarte vlag en vertrekken ze om 12.50 uur naar de bovenboei. Maar het blijft lastig starten met een stroom die je over de startlijn zet. De Twohanded volgen om 12.55 uur met helaas een OCS voor Tyger. Panther doet deze keer vanwege familieomstandigheden niet mee en zien we daar John vd Starre op de Happy?

Ondertussen is de wind weer aan de wandel gegaan en moet er voor groep 2 voor de tweede ronde een vervangend merkteken in op 010 graden. Aan boord van de Albatros is het een geslinger van jewelste. Een kermisattractie is het niets bij. De wedstrijdleider heeft het zwaar. Er worden heel wat beslissingen genomen  en dan maar weer het trapje op naar de stuurhut om er mededelingen over te doen.
Afijn bij groep 1 blijkt de nieuwkomer Sweeney het niet zo slecht te doen. Skarp wint van ze in tijd, maar gecorrigeerd wordt Sweeney 1. In groep 2 is Triple P de eerste in tijd, wint gecorrigeerd Bach yachting, wordt Triple P tweede en volgt Saffier Nitro op een derde plek.

De wind op de Albatros is nog steeds onder de tien knopen. Dan melden Maverick en Tyger zich af. Zij hebben beide schade. Na deze melding schiet de wind in eens door naar over de 20 knopen. 16 3 5b
De tweede start van groep 1 staat voor de deur. Er is veel kabaal van wapperende zeilen. Om 14.00 uur vertrekt groep 1 naar de bovenboei, People en Barracuda zijn te vroeg. People komt terug, Barracuda gaat onverstoorbaar door en heeft een OCS. Voor de start van groep 2 gaat de uitstel erin. De pinend moet verlegd worden. Om 14.15 uur is het vervolg van de procedure. Helaas de bemanning van het startschip is wellicht enigszins vermoeid geraakt van geslinger en procedures. De verkeerde starttijd wordt omgeroepen en in alle consternatie wordt de verkeerde startvlag gehesen. Uitstel en direct doorgaan met de procedure. Om 14.23 is de start. De Antares kan het misschien ook niet meer bijhouden en zij gaan alvast op weg als de Papa down gaat. Helaas gaat een groot deel van het veld mee en wordt het een algemene terugroep. Weer direct doorstarten betekent nu een start om 14.30 uur. Dit keer met een zwarte vlag. De start is keurig behalve voor de Griel. Zij gaan over de startlijn en krijgen een bfd.

Ondertussen draaien de deelnemers van groep 1 hun rondjes. De wind is weer wat toegenomen. Maar er wordt nog druk gespinnakerd. Twohanded wordt ondertussen afgekort door de Dickson. De overgebleven drie boten mogen terug naar de haven. Off Course wint deze wedstrijd gecorrigeerd, Happy wordt tweede en Firestorm derde.16 3 5c
En dan komen de eersten van groep 1 alweer finishen. Skarp wint in tijd, maar gecorrigeerd wordt Sweeney eerste. Bij groep 2 gaat het ook hard. Saffier Nitro weer fier op kop, gevolgd door Triple P. Bach Yachting wordt derde in tijd, maar moet gecorrigeerd de Ruimte voor laten gaan. Antares sluit de gelederen.

Dan kan het anker op. Twee bijzondere IJspegeldagen zitten er weer op. In het Spuigat is nog een geanimeerde prijsuitreiking. Moe maar ook voldaan keren we daarna huiswaarts.

Aly Anink-van Driel

 


Sponsoren van de IJspegelTrophy

VanVuuren400

 

 MeeuwisseLogo