7 februari 2016: Onstuimige eerste IJspegel in 2016

In de week voor de IJspegel worden zoals gebruikelijk alle weersites die beschikbaar zijn bestudeerd. Hoeveel wind kunnen we verwachten op deze eerste IJspegel in het nieuwe jaar. Met een steeds meer toenemende ongerustheid kijken we naar het opbouwen van de wind voor zondag 7 februari. Midden in de week hebben we zelfs 40 knopen wind met stoten tot 55. Daarna wordt de voorspelling wat rustiger. Gemiddeld 26 knopen wind met stoten rond de 32.

Op zaterdag blijkt echter dat Gerrit de Ruiter van Rederij Vrolijk zijn personeel voor zondag al vrij had gegeven. Er zou toch wel teveel wind staan. Gelukkig kwamen Willem en Gerrie toch nog graag IJspegelen en hadden we voor zondag in ieder geval een stuurman en assistent.
Op zondag wordt er gemiddeld 25 -27 knopen wind voorspeld met stoten rond de 32. De bemanning van de Albatros denkt wel voor anker te kunnen. De Stormmeeuw wil wel boeien leggen en zo wordt besloten dat er een op en neer baan in komt voor groep 1 en 2 en dat de TwoHanded voor een middellange afstand baan gaan.

Bij het naar buiten varen vallen de golven bij de ingang wel mee. Op zee staat er wel een behoorlijke deining, maar zonder problemen gaat de Albatros voor anker. Al snel ligt zij met de neus in de wind en kunnen wij het, met één hand vast houden, overeind houden.
Dan is het wachten op de boeienboot en de zeilers. De Dickson heeft ons al gevolgd en ligt te wachten op instructie. Aan boord heeft zij extra boeien die eventueel ingezet gaan worden voor de middellange afstandbaan voor de TwoHanded boten.FSC 8251
De eerste afvallers melden zich. Sweeny en Baracuda hebben materiaal problemen, Joule vindt het te hard waaien, en IJsvogel komt de haven niet eens uit, problemen aan de mast.
Dan is om half twaalf het startschot van groep 1. Moving Intelligence gaat goed weg, maar waar is de rest. Terug naar de haven of in de haven. Maar People moet ook starten. Zij draaien wat rondjes alsof zij ook af willen haken.
Bij de start van groep 2 waarin de Griel een mooie vlotte start maakt zien we People midden in het veld mee varen. Jammer van de 5 minuten, want die zijn echt verloren gegaan voor de bemanning van People.  Groep 2 gaat ook dapper op weg naar de boevenboei. De wind zit rond de 24-27 knopen met af een toe een uitschieter naar 31 knopen.

Magic Potion vraagt om hulp vanwege weggevallen roerdruk. Stormmeeuw  en Dickson geven assistentie en gelukkig komt de druk weer terug.

Bij de start van de Two Handed wordt heel voorzichtig gestart.  Maverick en Panther liggen mooi  op de startlijn en gaan als eerste weg. Gelukkig zien we Magic Potion ook gaan. De druk op het roer zal wel weer goed zijn, want ze durven het aan.
Dan komt melding van de Smooth Operator. Zij gaan terug naar de haven omdat er toch wat dingetjes kapot dreigen te gaan. Terug in de haven geven zij melding van een veilige landing in de box. FSC 8289
Ondertussen komt Moving Intelligence naar beneden. Zij doen 26 minuten over de eerste ronde. Dan verschijnt er een rode spi aan het firmament. Safier Nitro komt statig naar beneden zeilen en voert groep 2 aan. Al spoedig zal blijken dat zij de enige spi waaghalzen zijn.  Iedereen houdt het verder op fok en grootzeil. De TwoHanded zijn kruisend onder weg naar de Zand Motor Delta boei, om daarna voor de wind naar Drain West te gaan. De zee bouwt toch wel wat op en de wind neemt toe.
FSC 8382Bij de benedenboei komt Safier Nitro als eerste aan, twee minuten later gevolgd door de Griel en Bach Yachting. Flying Dolphin houdt goed de vaart erin en dan komt People langs gevaren, al 11 minuten achter op Moving Intelligence.  Antares en Lucifer strijden dapper door en Penny Wise sluit de gelederen. Wederom op naar de bovenboei met nu de windmeter op 30 knopen met stoten van 37 knopen.

Moving Intelligence komt eraan voor de finish. Wat gaan we doen met de tweede race. Het is nog steeds heel mooi weer. De zon schijnt volop en de lucht is blauw. Maar de wind en de zee nemen wel erg toe. Het anker van de Albatros slaat los en met de motor bij proberen we de positie ten opzichte van de finishboei vast te houden. Alles bij elkaar wordt daarom besloten het bij deze ene race te laten en de TwoHanded boten af te korten bij de Drain West boei.

Bij groep 2 komt Safier Nitro wederom met rode spi naar beneden zetten en finsht royaal vooraan in groep 2. Griel komt als tweede en Bach Yachting op de hielen. In de gecorrigeerde uitslag wordt Safier Nitro één en wordt Bach Yachting tweede.  Penny Wise en Lucifer sluiten de gelederen.

Bij de TwoHanded wordt ook druk gefinisht. Maverick  komt els eerste en Panther volgt binnen een paar minuten met Firestorm en Magic Potion op de hielen. Happy volgt en Off Course sluit de rijen. In gecorrigeerde tijd is Maverick eerste en gaat Off Course Happy in het klassement voorbij.
FSC 8375Panther meldt zich dan op de marifoon dat ook zij geen roerdruk meer hebben. Helaas blijkt bij de Stormmeeuw de filters vol met vuil te zitten en kunnen ze geen snelheid meer maken. Gelukkig krijgt Panther weer druk op het roer en komt de KNRM wel naar buiten, maar dat is voor een windsurfer met technische problemen.

De Albatros neemt Stormmeeuw op sleep. Kitty van de KNRM blijft er achter varen, maar zonder hulp van de reddingboot wordt de Stormmeeuw keurig afgeleverd in de tweede haven. Bij de ingang staat echter een behoorlijk branding. In het staartje van de middag zit nog een enorme golf die over de zijkant van de Albatros heen slaat en zorgt voor natte hoofden en natte pakken. FSC 8409
Maar dan is iedereen weer binnen. Het potje buiten spelen zit er weer op en voor een aantal boten zullen er weer grenzen verlegd zijn.

Bij de prijsuitreiking krijgen Moving Intelligence, Safier Nitro en Maverick hun verdiende eerste prijzen uitgereikt. De Genius prijs gaat naar de IJsvogel, helemaal niet gevaren en toch schade.

Een onstuimig dagje IJspegelen zit er weer op. Tot zondag 28 februari.

Aly Anink-van Driel

 


Sponsoren van de IJspegelTrophy

VanVuuren400

 

 MeeuwisseLogo