Nieuwsbericht

Terug naar vorige pagina

WK ORC 2018 naar Den Haag

Geplaatst op 14-11-2016  -  Categorie: IJspegel

 

 Wk zeezeilen sander van der borch

 

ORCWorlds 2018 naar Den Haag

Den Haag is 9 november tijdens de World Sailing Conferentie in Barcelona unaniem gekozen als de stad voor het Wereldkampioenschap Zeezeilen in 2018. Dit betekent dat Den Haag in de zomer van 2018 de beste 1300 zeilers en zeilsters van de wereld in de stad mag verwelkomen voor hun strijd om de titel tijdens korte en lange zeilraces voor de kust van Scheveningen.

Nederland als zeilland op de kaart
Het Watersportverbond verheugt zich op de organisatie van het WK, dat vlak na de finish van de Volvo Ocean Race plaatsvindt. Maurice Leeser, directeur van het Watersportverbond, is erg blij met de toekenning van het WK. “Dit is goede promotie voor de Nederlandse zeilsport. Ik ben ook trots op het team dat zich hier al sinds 2014 voor inzet, samengesteld uit specialisten vanuit Jachtclub Scheveningen en de klassenorganisatie ‘Noordzee Club’ en met geweldige ondersteuning vanuit de gemeente Den Haag. We kijken ernaar uit om samen met alle partijen dit evenement te realiseren. Naast de finish van de Volvo Ocean Race is dit wederom een belangrijke stap om Nederland als zeilland verder op de kaart te zetten.”
                           
Den Haag, dat zich steeds verder profileert als Sportstad aan Zee met dé zeezeilhaven van Nederland, is erg blij met het binnenhalen van dit evenement. “Den Haag is een unieke stad direct gelegen aan zee, dé Sportstad aan Zee. Met aansprekende zeilevenementen willen we deze bijzondere plek aan de wereld laten zien en onze eigen bewoners verleiden om onze unieke sportopties zoals zeilen te komen bekijken of te gaan gebruiken,“ aldus Rabin Baldewsingh, wethouder van Sport van de Gemeente Den Haag.

Offshore Racing Council (ORC)
In de zomer van 2018 zullen voor de kust van Scheveningen 150 zeilteams om het wereldkampioenschap zeezeilen strijden. Op zeilschepen die in lengte variëren van 10 tot 16 meter, worden door de zeilteams vanuit een vernuftig handicapsysteem tegen elkaar gevaren; dit systeem van de Offshore Racing Council (ORC) is een high tech rekensysteem waarmee de snelheid van het schip onder alle windomstandigheden bekend is. Het zeilteam dat de beste performance laat zien, wint de wereldtitel. Het wordt high tech racen, een onderdeel waarbij de Nederlanders vaak behoorlijk hoge ogen gooien.

De organisatie verwacht zo’n 40.000 bezoekers tijdens het evenement en er wordt veel aandacht besteed aan faciliteiten om het publiek straks van dichtbij deelgenoot te kunnen maken van de wedstrijden.
Marcel Schuttelaar, voorzitter van het organiserende team en van Jachtclub Scheveningen, onderstreept: “Samen met lokale horeca en retail in en om de haven zullen we het WK-gevoel kenbaar maken voor bewoners, toeschouwers en meegereisde vrienden en families. Zo zal het evenement worden geopend met een feestelijke zeilersparade waar een ieder kennis kan maken met de beste zeezeilers van de wereld. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de promotie van het moois wat cultureel Den Haag te bieden heeft.”

 Sponsoren van de Jachtclub Scheveningen