Nieuwsbericht

Terug naar vorige pagina

IJspegeltrophy 2017-2018

Geplaatst op 02-10-2017  -  Categorie: IJspegel  -  Auteur: Robert Jockin

IJspegeltrophy, sinds 1972 ...?  Ja in 1972 werden de eerste wedstrijden gevaren vanuit de haven van Scheveningen en er werd al meteen 's winters doorgevaren. De ingrediënten van de IJspegel waren: ijsvrij wedstrijdwater, stroming, golven en een constante bries. Als je deze elementen in de winter aankon dan kon je alles aan als zeiler!

Eigenlijk is dat nu niet anders, wel zijn we ondertussen verwend met een strakke wedstrijdleiding, georiënteerd op de internationale ontwikkelingen in de zeilsport.

img-2166-full

Training en voorbereiding

De IJspegels zijn voor veel teams de ultieme voorbereiding op het wedstrijdseizoen, vandaar dat we die voorbereiding zoveel mogelijk ondersteunen door het aanbieden en delen van kennis en ervaring; samen beter worden!

Hoe gaan we dat dit winterseizoen doen? We gaan ons voorbereiden op het WK van volgend jaar! Ofwel de "Offshore Sailing Worlds 2018" zoals het evenement officieel heet nadat bekend werd dat de IRC voor het eerst in haar bestaan een wereldkampioenschap krijgt van World Sailing. We krijgen dus te maken met een gemengd ORC- en IRC veld, iets waar we in Nederland dankzij de Noordzeeclub al aan gewend waren. Het verschil is dat we bij dit WK geen aparte klassementen krijgen per ratingsysteem maar één gecombineerd klassement! Dat betekent dat de boten twee meetbrieven zullen moeten hebben, een ORC én een IRC meetbrief. De Klassenindeling voor de WK zal zoals gebruikelijk de laatste jaren plaatsvinden op CDL (Class division lenght www.orc.org/news/2014/CDL%20Explanation.pdf ) en dus niet op GPH zoals we in Nederland gewend zijn.

In het IJspegelseizoen gaan we hier aandacht aan besteden, hoe bereid je je boot zo goed mogelijk voor op het WK? Mogelijk houden we, ondersteund door Noordzeeclub en Watersportverbond, meetsessies in Scheveningen om boten IRC-endorsed en ORC-international te kunnen meten, want met een ordinair ORC Club- of IRC certificaat ben je er nog niet.

img-1975-full

Racing

Op het water zijn er de bekende windward-leeward banen voor ORC en IRC met daarnaast een aparte start en lange baan voor de groeiende groep twohanded zeilers.

Racemanagement; langzamerhand zal Bas Mientjes (wedstrijdleider WK) het stokje van Peter Anink gaan overnemen. Peter en Aly blijven gelukkig nog wel betrokken bij de IJspegels.

Coaching en Winning Tactics

Wie de NOR goed gelezen heeft zal gezien hebben dat coaching op het water mág vanaf nu:

1.7 Coaching support will be provided on behalf of the OA with post-race debriefing and on-the-water advice during racing. This changes RRS 41 Outside Help

Concreet betekent het dat een coach zoals Erik van Vuuren teams op het water tips mag geven vanuit de RIB. Alle ervaringen op het water worden weer door Erik geanalyseerd en besproken op de Winning Tactics op de dinsdagavond na de race. Op deze manier sponsort Erik de IJspegel vanuit zijn vak van trainer-coach van wedstrijdteams en het tunen van boten.

Ook het succesvolle protestkwartiertje maakt weer deel uit van de dinsdagavond. Per keer wordt er een case uitgediept door Edith Voskamp en Yvonne Beusker.

img-2271-full

Safety

Veiligheid is een belangrijk onderdeel van offshore racing. Ook dit jaar worden er gedurende de IJspegelmaanden weer cursussen aangeboden in Scheveningen op gebied van EHBO, marifonie en safety.

Na afloop van de wedstrijd in 't Spuigat ...

Misschien nog wel het belangrijkste ... na de races staan Huib en zijn vrijwilligers ons weer op te wachten in het altijd gezellige Spuigat voor een glas, de prijsuitreiking en wellicht een visje.

Tot ziens bij de IJspegels!

Robert JockinSponsoren van de Jachtclub Scheveningen